Film

Još dva dana za prijavu filmova na 66. Martovski festival

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda podsećaju da je još dva dana – do 20. februara 2019. godine, otvoren poziv svim domaćim produkcijama i autorima da prijave svoje filmove za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 66. BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA – MARTOVSKOG FESTIVALA

Prijava za festival vrši se isključivo preko sajta: www.martovski.rs

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Festival će se održati od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, a producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 15. marta 2019.

I ove godine posetioce, pored bogatog takmičarskog programa, očekuju i brojne revijalne projekcije domaćih i međunarodnih filmova. Nezaobilazan deo programa Martovskog festivala su i radionice, mentorski programi, tribine, razgovori sa filmskim autorima i susreti sa gostima.

O BEOGRADSKOM FESTIVALU DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni.

Nakon šest godina, Festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine.

Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan  2004. godine. Jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala.

Grad Beograd je od 2017. godine organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala poverio Domu omladine Beograda, ustanovi kulture čiji je osnivač.

Čuvajući bogatu tradiciju, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma podstiče dalji razvoj domaće filmske proizvodnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *