Film

SRPSKA PREMIJERA FILMA “ZAJEDNICA” ALESIJA BOCERA NA 66. MARTOVSKOM FESTIVALU

Četvrtak, 28. mart 2019. u 19:00 // Velika sala Doma omladine Beograda

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem, 66. izdanju Martovskog festivala. Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.


Projekcija će biti održana uz prisustvo autora, Alesija Bocera, čije gostovanje na 66. Martovskom festivalu je pomogao Italijanski institut za kulturu. Nakon projekcije reditelj će odgovarati na pitanja publike.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz  indeks moći da posećuju besplatno projekcije. 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.Više informacija o programu www.martovski.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *