Umetnost

Gostovanje predstave Pad, CK Svilajnac

Predstava „Pad“ u produkciji Centra za kulturu Svilajnac 12. aprila gostuje u Zvezdara teatru. Nakon beogradske premijere koja je bila 2. februara, u petak očekujemo drugo gostovanje ove predstave u Zvezdara teatru.

Predstava „Pad“ rađena je po tekstu Branislave Ilić i Kokana Mladenovića, koji je i reditelj predstave. Likove tumače Jelena Blagojević, Branislav Trifunović i Nina Nešković. Prošle godine na gradilištu je poginulo četrdeset četvoro radnika. Ta vest je bila glavni pokretač predstave „Pad“ koja je nastala u želji da se ovaj veliki društveni problem osvetli. Reditelj Kokan Mladenović izabrao je da priču predstavi iz ugla devojčice koja ostaje bez oca koji je bio zaposlen na gradilištu. Na taj način on naglašava da nije stradalo četrdeset četvoro radnika, već toliki broj čitavih porodica koje su radnici ostavili za sobom.

Reditelj predstave Kokan Mladenović naglasio je da danas živimo u dobu prekarijata, nesigurnih i povremenih poslova. Simbolika neuspeha da se radnicima danas obezbede bolji uslovi i veća prava najbolje se očitava u naslovu komada „Pad“. Taj pad aktuelan je aktuelan u celom svetu. To je i politički i društveni pad i najbolje je vidljiv upravo na gradilištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *