Književnost

Višejezička zbirka poezije i kratke proze “BRODOVI” – IVAN SOKAČ

Stihovi Ivana Sokača donose pod svodove moderne poezije jedan novi oblik smirenog pogleda u beskraj, dok su lirske proze satkane od velike doze osećanja i širine. Svaka pesma ili kratka priča podstiče čitaoca na razmišljanje o životu i smrti, ljubavi, veri i svim ostalim bitnim činiocima ovog sveta.Sa istančanim osećajem za složenu dramaturgiju pripovedačkog umeća, zbirka pleni pažnju i raznovrsnošcu motivacije, pa doseže veliku tematsku i stilsku širinu, kao i čitav spektar narativa i značenja. Ova zbirka je, po rečima kritičara, duboko misaono književno delo.

BRODOVI

Kada zaspiš sanjaj brodove. Oni se uvek vraćaju… Tako se i moja duša izjutra vrati kad oplovi „severni morski put“.

Kada zaspiš sanjaj brodove, jer oni te silnog gneva oslobode. Njime led razbiju pa ga, ploveći dalje, nehajno u Marijanskim dubinama ostave, gde se svetovi tame dotiču…

Kada zaspiš nemoj mariti gde sam. Ja ti već kafu spremam da se od puta odmoriš i pokažeš mi spavaćicu od svile, što na čaure i kokone još miriše, i na stare dudove i duhove istočnog sunca.

Kada zaspiš uvek sanjaj brodove. Oni se vraćaju… Ako se jednom i ne vrate nemoj brinuti. Ja ću te čekati na dnu okeana. Da nimfi sluga budem i fenjer nosim tamo gde se svetovi tame dotiču… 

IVAN SOKAČ (dipl.ek), rođen je u Beogradu 1975. godine. Prozni pisac, pisac kratke lirske proze i poeta. Član je Udruženja književnika Srbije, zastupljen u zbornicima i antologijama. Dobitnik regionalnih književnih priznanja za svoj rad, koji do 2019. predstavlja kroz sedam publikacija beletristike. Nominovan 2018. godine od strane Saveza pisaca Rusije za književnu nagradu „Sergej Jesenjin“. Prevođen na više jezika.

Pogledajte video zapis poezije u izvođenju glumaca Milice i Ivana Zarića:
https://youtu.be/ZTG9yTDdcKk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *