Muzika

Izložba „Džez u Beogradu“ na Kalemegdanu

U četvrtak 18. aprila u 18 časova, u okviru manifestacije Dani Beograda, otvara se izložba „Džez u Beogradu“ na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”. Izložbu je realizovao autorski tim: Vanjuška Martinović – direktor Muzičke škole „Stanković”, Zorica Kojić – muzički kritičar i profesor klavira MŠ „Stanković” i Vojislav Pantić – džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala, u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava”. Dizajner izložbe je Dobrila Stevanić, a stručni konsultant bio je el gvojos

Charles Lloyd New Quartet 2014 John Watson

Izložba „Džez u Beogradu“ inspirisana je skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu, izuzetnim značajem Beogradskog džez festivalau 20. i 21. veku, kao i dvadesetpetogodišnjicom postojanja prvog džez odseka u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi „Stanković“ 1993. godine. Istovremeno, izložba predstavlja priliku da se široj javnosti protumači tajna zvučna mapa Beograda – ona koja kroz radove naših uglednih fotografa, kao i inostranih majstora džez fotografije, dokumentuje postojanje džezera i njihovih mnogobrojnih sastava i koncerata u Beogradu, od druge polovine dvadesetih godina prošlog veka do danas. 

Chet Baker 1985 – el gvojos

Serija fotografija sa nastupa i izvan scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazujući velike junake našeg kulturnog života, njegove modernizacije i uključivanja u svetske tokove. Izložba nas podseća i da celovita povest džeza u Beogradu i Srbiji još uvek čeka da bude napisana. Ona predstavlja mali-veliki prilog nekom budućem naporu da se istinski heroji muzike i, posebno, džeza ove zemlje otrgnu od zaborava, ali i argument muzičke budućnosti koja se upravo ovog časa kuje u majstorskim radionicama Džez odseka MŠ „Stanković“. U to će nas uveriti izabrani polaznici odseka pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića koncertnim nastupom  na otvaranju izložbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *