Ideje za decu

Svečani program otvaranja 8. BUDI festivala za decu

Osmo po redu izdanje Bijenala umetničkog dečjeg izraza u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Udruženja građana BUDI biće svečano otvoreno u sredu, 15. maja i trajaće do 15. juna. Svečani program otvaranja međunarodnog BUDI festivala posvećenog dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu održaće se na tri lokacije, a gost – domaćin ove godine biće Ambasada Izraela, zemlje kreativne inspiracije, što je inspirisalo organizatore manifestacije da ovogodišnja tema festivala bude – Ono što te čini srećnim!

Otvaranjem izložbe pod nazivom Medvedi – u čast proleću u sredu, 15. maja u 17 časova u Foajeu Kulturnog centra Pančeva svečano će biti obeležen početak festivala, koji će se nastaviti u Galeriji savremene umetnosti od 18 časova gde će najmlađi posetioci moći da uživaju u nekoliko izložbenih postavki i u lepom muzičko – scenskom programu. Ljubitelji dečjeg stvaralaštva moći će da pogledaju izložbu nagrađenih radova 8. BUDI konkursa Ono što te čini srećnim, izložbu Vodič kroz hipsterski Izrael Ambasade Izraela, kao i dečju izložba Umetnost i duša mira kroz humor u okviru autorskog projekta Maureen Kushner. Svečani program u Galeriji upotpuniće koncert dečjeg hora Kolibri, i plesna tačka koju će izvesti Nigun Atik – I3 iz Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj.

Izložbom ilustracija Ane Petrović pod nazivom Toni Zec koja će biti otvorena u 20 sati u Kafe – baru Galerija biće zaokružen program svečanog otvaranja festivala koji voli decu i njihovu kreativnost.

Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI pokrenut je 2006. godine i predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji i svetu. Glavni ciljevi BUDI-ja su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece. U skladu sa tim, Ambasada Izraela našla se kao pravi gost ovogodišnjeg izdanja imajući u vidu savremeno stvaralaštvo za decu u Izraelu koje je puno mašte, igre i zabave gde se deca odgajaju da budu samostalna i da sama biraju aktivnosti, kao i da organizuju vreme prema svojim potrebama. Izraelci veruju da je deci neophodna sloboda kako bi razvila svoje veštine, stoga su ovogodišnja saradnja BUDI festivala i Ambasade Izraela odličan tim za podršku deci da rašire svoja krila i vinu se u svet slobode i mašte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *