Film Gradski vodič

Šest filmova u domaćem takmičarskom programu 12. Beldocsa

Domaći takmičarski program 12. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 8. Do 15. Maja, okuplja šest filmova raznolikih tematika, među kojima će se naći četiri svetske i dve srpske premijere.

Savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali podjednako izazovnim ostvarenjima. Autori ovih dela hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opšitni, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Napomena: Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda obaveštavamo javnost da će filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u u okviru Beldocs-a biti prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama:

9. maja u Art Bioskopu Kolarac

Od 10. do 14. u Kombank dvorani, sala 6.

Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

Film “Centar”

U filmu “Taurunum Boy” Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje tokom letnjeg raspusta, s prelaska iz osnovne u srednju školu, dajući kroki današnje omladine bez jasnog cilja i ideje šta žele od svog života.

Film “Centar” Ivana Markovića je poetski dokumentarac o Centru “Sava” u Beogradu, jednoj od kapitalnih građevina bivše SFRJ kojom je manifestovana političko-društvena ideja socijalističkog poretka posvećena balansiranju između istoka i zapada. Reditelj, bez dijaloga, prikazuje zaostavštinu jednog vremena sa svim problemima njenog daljeg opstanka.

“To sam što jesam – Gipsy Mafia” Andrijane Stojković je delo koje obrađuje istoimeni hip-hop bend i njihove živote. To je slika života dva brata, Roma iz Srbije koji rade u Nemačkoj, koji u svojim pesmama kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberalni kapitalizam.

“Deca proleća” Dušana Solomuna proučava pitanje sirijskih izbeglica u Nemačkoj, onih ljudi koji su pre nekoliko godina prolazili tragičnu odiseju, nadajući se boljem životu na zapadu, lišenom bombi, stradanja i patnji koje su preplavile njihovu domovinu.

“Na crnoj listi”, film Sare Marković i Nikole Dragovića, je dokumentarac o pripadnicima Falun Gonga (Falun Dafe) u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, oslikavajući ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava.

Film “Na crnoj listi”

Konačno, tu je i biografski film o našem poznatom bendu “Električni orgazam za ljude budućnosti”, u režiji Marije Vukić, delo koje oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijig rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je posvećen idejama rokenrol kulture podjednako kao i u vreme kada je formiran.

O nagradama u domaćem takmičarksom programu 12. Beldocsa odlučivaće tročlani žiri u sastavu: slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.

Pokrovitelj nagradnog fonda je Filmski centar Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *