Umetnost

Korešpodencija – 50. izvođenje!

Nastala je prema romanu „Zlatno runo“ Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i još osamdesetih godina je bila veoma važna na beogradskoj pozorišnoj sceni. Ova priča o cincarskoj porodici iz 19. veka ponovo je oživela 2018. godine u Zvezdara teatru, u režiji i scenografiji Gorčina Stojanovića.

„Pre malo više od dvadeset godina, radio sam u Zvezdara teatru predstavu „U plamenu strasti”. Išla je sedam godina i odigrana blizu 180 puta. Radeći
„Korešpodenciju”, sećao sam se tog zadovoljstva stalnog susreta s publikom i obostrane radosti, glumačke i gledalačke. Tome sam se nadao. Izgleda da se i dogodilo. Posebna radost dolazi i od toga što, iako je reč o izrazito duhovitom komadu, „Korešpodencija” ne mora nužno biti i – smešna. A smeh ne bi trebalo da prekrije značenja. Čestitajući glumcima, pozorištu – pa i sebi – ovaj mali jubilej, ja ga, zapravo, čestitam publici koja se ne sme potcenjivati, pa se nadam da to nismo ni učinili“, kaže reditelj Gorčin Stojanović.

Čitav zaplet počinje tako što mladi gazda Simeon Njegovan poželi da napusti porodični posao i da se prepusti slobodi cirkuskog života, a sve zbog jedne fatalne žene, koju u predstavi igra Jelena Stupljanin.

„Svaka žena koja je zdravo samouverena, samosvesna, i sa sobom u miru, može da bude fatalna. To je nešto što dolazi iznutra, a ne spolja, i što mislim da svaka žena može u sebi da pronađe. Sa druge strane, bitan je odnos u kome se dvoje ljudi nalazi. Tako i moj lik, Julijane Tolnaj u našoj predstavi „Korešpodencija” ima vrlo jasan odnos zabranjene ljubavi sa mladim Simeonom Njegovanom.“, kaže Jelena Stupljanin.

Glumačku ekipu čine Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković. Korešpodenti su do sada učestvovali na brojnim festivalima i osvojili veoma značajne nagrade. Glumica Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan do sada osvojila čak sedam nagrada na prestižnim pozorišnim festivalima.

„Imati uvek mesto gde možeš da odeš i da se vratiš, naziva se dom. Imati uvek nekoga ko te voli i na koga možeš da se osloniš, naziva se porodica.
Imati oboje je blagoslov, i naziva se Milica Njegovan.  Jubilej nije imenica, već predstavlja glagol! Slavimo ono kroz šta smo prošli i radujemo se onom što nas čeka! Hvala Zvezdara teatru, svim kolegama i saradnicima“, kaže glumica Anica Dobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *