Cake iz kuhinje

Izabrani finalisti prvog regionalnog latte art takmičenja Barcaffé Barista Cup

Prvi krug regionalnog latte art takmičenja Barcaffé Barista Cup završen je u petak 17. maja, i tom prilikom izabrano je troje finalista koji će svoje veštine prikazati na finalnom takmičenju u Ljubljani, sa ciljem da osvoje prestižne nagrade.

Stručni žiri zadužen za izbor najboljih barista koji su se nadmetali na kvalifikacionom takmičenju u Beogradu činili su Barcaffé baristi Siniša Radivojević, Novak Nenezić i
Nenad Gardić, kao i Bojan Đorđević, urednik portala kafica.rs. Deset izabranih barista imalo je prilike da demonstrira veštine i znanje u pripremi savršenog latte arta, ali i da prenese svu svoju emociju i strast u šoljicu ovog magičnog napitka.

Pobednici kvalifikacionog takmičenja su Bogdan Radosavljević koji je osvojio treće mesto, Bojan Stilin, kome je pripalo drugo mesto i Sofija Janković koja je osvojila prvo mesto. „Nisam očekivala prvo mesto, ali sam izuzetno zahvalna na prilici da pokažem svoj rad među kolegama“, iskrena je Sofija, koja kao barista radi tri godine, a latte art-om se bavi nešto više od godinu dana. „Potrudiću se da nas na najbolji način predstavim u nastavku takmičenja, i da usput naučim nešto novo od profesionalaca iz celog regiona. Latte art zahteva talenat, ali posebno, kao i svaki drugi posao, svakodnevni rad i vežbanje“, ističe pobednica.

Predsednik stručnog žirija Novak Nenezić istakao je da je žiri je imao zaista težak posao. „Deset talentovanih i motivisanih ljudi je na Barcaffé Barista Cup-u iskazalo jaku želju da pokaže i unapredi svoje veštine, i to smatramo odličnim znakom za ovu profesiju“, ističe Nenezić. Predsednik žirija zahvalio se Barcaffé-u na tome što je prepoznao važnost podrške baristima, ističući da je ovakva vrsta takmičenja važna i zbog umrežavanja i razmene iskustava sa kolegama, ali i zbog susreta s novim konceptima, receptima i metodama pripreme espresa.

foto: Piqant photography

Dobroj atmosferi doprineo je poznati glumac i autor kulinarske emisije „Mr. Kitchen“ Slobodan Stefanović koji je bio domaćin događaja.

Finalni događaj zakazan je za septembar, kada će se pobednici iz Beograda takmičiti sa najboljim baristima Hrvatske i Slovenije i nadmetati za profesionalnu edukaciju sertifikovanu od strane organizacije Specialty Coffee Association (SCA) u Trstu (Italija), kao i za vrednu diplomu profesionalnog bariste. Barcaffé je danas jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u espresso biznisu i zastupljen je u gotovo svim zemljama regiona. Ovaj zavidan uspeh nije stigao preko noći – decenije truda, brige o kvalitetu, odabir najkvalitetnijih svetskih vrsta kafe bili su glavni stubovi koji su robnu marku doveli do vodeće pozicije na tržištu kafe.

Takmičenjima poput ovog, Barcaffe svoju strast i posvećenost kafi prenosi i na bariste, koji će od svaku šoljice kafe napraviti malo umetničko delo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *