Umetnost

Pravo umetničko delo budi u meni jaku emociju

Alina Mara Vujić je svoje srećno detinjstvo provela učeći o umetnosti od najboljih — svojih roditelja, majke Žive Škodlar Vujić i oca Lazara Vujića. Potreba za umetnošću je njena istinska potreba od detinjstva, tako je izgradila svoj umetnički stav, prepoznavanje vrednosti, važnost utiska posmatrača. Sve što gradi svet umetnika i osvaja emocijom je njen kosmički izbor i ukus. „Istina je u potrebi za umetnošću.“ — kaže ova mlada uspešna žena.

Početkom 2018. u Kući legata je predstavljena izložba ,,Američki pop art“, na kojoj je prikazano više od stotinu radova koji su u vlasništvu Visconti Fine Art galerije. Između ostalog, izložena su dela Endija Vorhola i Roja Lihtenštajna. Izazvala je veliki odziv. Kako je došlo do te saradnje?

Dugo smo planirali i imali želju da našu najznačajniju kolekciju Pop Arta predstavimo Beogradu, to se, na sreću i obostranu radost, dogodilo sa Kućom legata. Fascinanatan je bio interes i publike i medija, ali je od velikog značaja i podrška Američke ambasade u Beogradu, te dugujemo zahvalnost američkom ambasadoru g. Kajlu Skotu. Nadam se da ćemo sa  Kućom legata nastaviti uspešnu saradnju i uskoro predstaviti i drugu zanimljivu izložbu velikih španskih majstora u 2020. godini.

Godinama unazad organizujete izložbe velikih umetnika, ne samo po metropolama, već i po malim mestima. Koliko je dodir sa umetnošću bitan za razvoj čoveka?

Veoma bitan, pogotovu u manjim sredinama, kojima izložbe velikih umetnika više nedostaju. Glavni gradovi imaju češću priliku da prate značajne izložbe. Oni prepoznaju umetnost koja oplemenjuje dušu čoveka i njegov intelekt, ali mislim da je potrebno da se umetnički svet više približi mladim generacijama koje su, nažalost, pod uticajem rijaliti  programa i drugih „trash“ sadržaja.

Koje osobine mora da ima slika da bi privukla Vašu pažnju?

Za mene je bitno da umetničko delo probudi u meni jaku emociju. Iskreno,  mislim da umetnost svako doživljava jedinstveno, na svoj način.

Postoje razne definicije umetnosti, koja je Vaša?

Iako ne pamtim citate, definicija koju osećam kao svoju je: „Umetnost je najbliža Bogu.“ To se, po meni, najviše odnosi na skulpture poznatog engleskog umetnika Anish-a Kapoor-a koje su božanstvene, gotovo čista mistika.

Ostatak intervjua možete pogledati u štampanom izdanju Aha magazina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *