Beauty

Regionalna peta Lipikar škola atopije održana u lečilištu Veliki Lošinj

Može li se izlečiti atopijski dermatitis sa kojim se bore i deca i odrasli, kako sprečiti svrab i negovati kožu, kao i kakav je uticaj alergija na razvoj ove bolesti bile su samo neke od tema regionalne pete Lipikar škole atopije brenda La Roche-Posay, a kojoj su, između ostalih, prisustvovale naša uticajna TV lica Marija Veljković i Kristina Radenković sa decom.

Atopijski dermatitis je najčešće oboljenje u dečijem uzrastu. Sa ciljem da olakša svakodnevni život porodicama i deci koja se bore s atopijskim dermatitisom i pruži im stručne savete, brend La Roche-Posay već petu godinu zaredom u lečilištu Veliki Lošinj u Hrvatskoj organizuje Lipikar školu atopije.

La Roche-Posay_Lipikar škola atopije_TV lica Kristina Radenković i Marija Veljković

Tokom radionica, polaznici su imali priliku da uvide koliki je značaj edukacije osoba sa ovim oboljenjem i lečenjem, kao i da je redovna poseta dermatologu i svakodnevna nega i higijena odgovarajućim proizvodima veoma važna. Mogućnost da svoja iskustva razmene sa roditeljima i decom sa istim problemom, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice od dr med. Ane Ivekić Jambrošić, specijaliste dermatologije i venerologije, posebno im je značila.

La Roche-Posay_Lipikar Syndet AP+_Lipikar Baume AP+

Školi je prisustvovalo sedam regionalnih influenserki, među kojima su i naša poznata TV lica Marija Veljković i Kristina Radenković. Marija je na Lošinju boravila sa sinom Đurađom, a Kristina sa ćerkom Tarom, o čemu
su izveštavale i svoje pratioce na Instagram kanalu Trudnoća je dar, gde su navele koliko proizvodi iz Lipikar linije pomažu njihovoj deci u borbi sa atopijom, ali i delile korisna saznanja sa radionica. Evo nekoliko činjenica o atopijskom dermatitisu koje su ove mame i voditeljke izdvojile:

  • Atopijski dermatitis može da nastane i zbog stresa koji dete doživi, a ne samo zbog genetske predispozicije;
  • Usko je povezan sa alergijama, a nekada se desi i u kombinaciji sa bakterijskom infekcijom jer je zaštitni sloj kože poremećen, i u tom slučaju koža lakše propušta bakterije, kao i druge neželjene čestice;
  • Roditelj mora da bude i psihički oslonac detetu – da se ne ljuti jer se dete češe, nervozno je ili ne
    spava…
La Roche-Posay_Lipikar škola atopije_Dr med. Ana Ivekić Jambrošić drži predavanje

Škole atopije nude mesto susreta za osobe obolele od atopijskog dermatitisa na kome nauče da se oslobode i izvuku iz izolacije, kao i da pobede osećaj izopštenosti. Ove radionice održavaju se kao oblik terapeutske edukacije, a kako bi pacijenti naučili da se svakodnevno bolje nose sa bolešću i skladnije žive sa njom, nadgledaju ih i edukuju zdravstveni radnici – medicinske sestre, pedijatrijske medicinske sestre, lekari i psiholozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *