Ideje za decu

Želite da se vaše dete zdravije hrani i više kreće? Evo nekoliko zabavnih ideja

Od zanimljivih podmetača za tanjire, preko baštovanstva prilagođenog najmlađima, pa sve do porodičnih plesnih aktivnosti – aktivan život uz pravilniji unos namirnica nikada nije bio jednostavniji

„Mama, ali ja neću“, „ja ovo ne volim da jedem“ i tužni pogledi poznati su svakom roditelju, kao često obavezna scena u porodičnom izvođenju zvanom „obrok“. Srećom, uz malo kreativnosti, mašte i planiranja, postoje laki i brzi načini da podstaknemo klince da se više kreću, unose više vode, ali i da probaju voće i povrće koje su do sada znali samo pod imenom „bljak“. Pročitajte neke od njih u nastavku.

  • Višestruko korisni podmetači za tanjire. Osim što ulepšavaju zajedničku trpezu, podmetači koje postavljate ispod tanjira tokom obroka mogu da posluže kao sjajna motivacija da vaše dete pojede celu porciju povrća. Sve što je potrebno da uradite je da obične podmetače zamenite papirnim, koji na sebi imaju zanimljive motive i na kraju obroka se, kao nagradu, mogu pretvoriti u papirni avion – omiljenu zabavu mališana. Ove podmetače jednostavno možete napraviti sami, ili preuzeti teme sa sajta.
  • Kartice za male istraživače. Deca obožavaju avanture i takmičenja, pa zašto im ne biste omogućili taj osećaj i tokom jela? Kako bi na zanimljiv način isprobali nove vrste voća i povrća, na običnoj kartonskoj kartici nacrtajte one koje ćete te nedelje spremati, ili zalepite njihovu sličicu. Svaki put kada mališani pojedu neku vrstu, oni treba da precrtaju to povrće, ili zalepe neki stiker ispod sličice – a kada sakupe sve, dobijaju nagradu po vašem izboru.
  • Misteriozne biljke. Školski projekat u kojem se sadi zrno pasulja, ili se neka druga biljka neguje nekoliko nedelja, uvek je bio među najpopularnijima među decom. Ako u njega dodate element iznenađenja, eto sjajnog načina da nauče ne samo izgled i ukus različitih vrsta biljaka (od kojih neke mogu da pojedu, ili da iskoriste kao začin), već i da se nauče strpljenju. Trk po zemlju, saksije i seme po izboru, kako biste što pre započeli ovu porodičnu zabavu.
  • Šarene kockice leda. Kako učiniti ispijanje vode uzbudljivijim nego što jeste? Odgovor je jednostavan – samo napravite kockice leda tako što ćete u njih ubaciti seckano voće po izboru, i onda ih ubacite u čašu sa vodom, koja će ovako izgledati mnogo šarenije i zanimljivije za mališane.
  • Aktivno gledanje televizije. Mislite da je vreme provedeno ispred ekrana isključivo pasivno? Uz pomoć zanimljive igrice, to može da se promeni. Jednostavno je – dok gledate televiziju, dogovorite se oko neke ključne reči. Čim se ona čuje sa ekrana, svi treba što brže da ustanu, a najbrži dobija nagradu – ili odmah, ili na kraju gledanja emisije, kada se saberu sva najbrža ustajanja.
  • Potraga za blagom u kućnoj varijanti. Iskoristite obične šarene lepljive papiriće kako biste organizovali svoju poteru za blagom! Svaka boja koju deca pronađu može nositi određeni broj poena, te se na taj način izabrati pobednik, a mališane možete i podeliti u dve ekipe, gde će svaka od njih imati svoju boju. U ovom slučaju, pobednički tim je onaj koji pronađe najviše papirića u boji suparničkog tima.
  • Zaplešite! Plesne aktivnosti, osim što su super zabavne kako za klince, tako i za odrasle, odlične su za poboljšanje koordinacije i učenje novih stvari. Izaberite neku plesnu tačku, prilagođenu uzrastu vaših mališana, objasnite im poteze i gledajte kako uživaju, zabavljaju se i zdravije odrastaju.

Savetovanje o tome kako praktično primeniti znanje o pravilnoj ishrani i uticaju fizičke aktivnosti na telo, jedan je od ključnih delova projekta „Zdravo Rastimo“, koji zajednički sprovode Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé. U okviru različitih predavanja, sedmaci na zabavnim primerima iz svakodnevnog života uče kako da primene teoriju zdravije ishrane, kako bi u ranom uzrastu formirali preporučljive obrasce u vezi sa unosom namirnica. Zaključno sa osmom sezonom, koja je nedavno završena, broj učenika osnovnih škola širom Srbije koji su unapredili svoje znanje o ovim važnim temama dostigao je više od 32.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *