Klub lidera Nekategorizovano

Ministar državne uprave i lokalne samouprave gdin Branko Ružić:”Vreme za solidarnost!”

U vreme pandemije virusa Covid 19, Vlada republike Srbije čini velike napore, kako bi se na adekvatan način organizovao život ljudi i sačuvalo zdravlje stanovništva. U razgovoru za Aha magazin gdin Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave ističe da je ponosan na Kancelariju za IT i E-upravu koja je u vanrednim okolnostima pokazala izuzetnu spremnost i efikasnost, i poručuje kako je u ovom trenutku najvažnije sačuvati mir i razum i pokazati solidarnost.


  • Kako pandemija virusa Covid 19 utiče na poslove u nadležnosti Vašeg ministarstva i kako ste organizovali posao Vaših zaposlenih u skladu sa novim okolnostima?
  • Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave svojevrstan je kanal komunikacije između opštine i gradova s jedne strane i Vlade Republike Srbije sa druge. Svakodnevno im pružamo podršku u ovoj situaciji, razgovaramo o primeni vladinih mera, o obezbeđivanju adekvatne podrške licima koja su kod kuće. Bitno je da sarađujemo, razumemo se i podržavamo. I ovo će proći. U Ministarstvu 70% zaposlenih radi od kuće, a ja redovno idem na posao gde u skladu sa merama zaštite, sa kolegama obavljam sve što je potrebno u ovom momentu.
  • Kako Vi lično doživljavate prelazak životnih i poslovnih aktivnosti u virtuelni svet?
  • Ne razmišljam uopšte o tome da mi nešto fali niti da je nešto problem. Ovakve situacije je važno preživeti mirno, razumno i bez panike. Niko od nas ne traži ništa strašno, već samo da ostanemo kod kuće, da budemo sa našim najmilijima i odmaramo. Ne razumem zašto je to toliko teško nekima.
  • Da li smatrate da E-uprava u Srbiji može da odgovori na zahteve gradjana u trenutnim okolnostima?
  • Veliki je teret na Kancelariji za IT i eUpravu koja je u ovom momentu organizovana odlično i pruža veliku podrška različitim resorima kako bi se nesmetano odvijale svakodnevne aktivnosti – i registracije, upisi, škola… Sve pohvale za tim.
  • Šta Vam najviše nedostaje iz života u normalnim okolnostima (pre pandemije)?
  • Ono neposredno druženje koje je nama specifično. Sada kada sretneš dragu osobu, moraš da je držiš na distanci što nije nama svojstveno.
  • Ovo je vreme solidarnosti. Država poziva da se voloneri uključe i budu od pomoći, a i Vaš sin se sa prijateljima odazvao akciji. Koliko je volonterizam važan posebno sada u vreme neposredne opasnosti ali i nakon nje, za obnovu privrede i očuvanje posla za sutra?
  • Moj sin Milutin, je sa drugovima i drugaricama po ceo dan na terenu, stavili su u funkciju svoju humanitarnu organizaciju “Kolevka”, odnosno na raspolaganje opštini Čukarica, volontiraju, pomažu starijim sugradjanima i zaista ne mogu biti ponosniji na njega. Mi, Srbi, treba da se ponosimo osobinom koju ispoljavamo kad nam je teško, a to je solidarnost. Ako išta motiviše i zagreje srce to su primeri solidarnosti širom Srbije.
  • Kako Vi vidite životne i ekonomske prilike u Srbiji po okončanju pandemije?
  • Videli ste koliko država brine i radi na tome da posledica bude što manjih u svakom smislu i mislim da se ovakav odnos prema pandemiji, prema građanima i privrednicima retko gde može videti u svetu. Vlada Republike Srbije je i raniju finansijsku krizu prebrodila bez bankrotstva i oporavila i podigla našu ekonomiju, i iz ovoga ćemo izaći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *