Nekategorizovano

Medijsko putovanje- proizvodi geografskog porekla- Slovenija

U društvu novinara Srbije imali smo priliku da proteklu nedelju provedemo u Sloveniji i upoznamo se sa njihovim gastroukusima.

Na putevima evropskog kvaliteta, savremene prehrambene tehnologije taradicionalnih ukusa Evrope, u okviru EU projekta Ukusi Evrope– kranjska kobasica na ovom putovanju imali smo sjajne domaćine.

Komapnije PanvitaAve i Z’dežele pobrinule su se da kranjsku kobasicu upoznamo od početka do kraja. Kroz proizvodnju, fabrike, pa sve do pripreme i savršenog ukusa na stolu.

Kranjska kobasica predstavlja slovenački kulinarski specijalitet za koji važi specifičan i visoki gastronomski kvalitet, a njen ugled prevazilazi granice Slovenije.
Napravljena je od najkvalitetnije grubo mlevenog svinjskog mesa I i II kategorije (75-80%) i slanine (2025%). Kranjska kobasica je začinjena samo solju, biberom i belim lukom, a njeni krajevi su spojeni u par sa karakterističnim komadom drveta („špila“) koji je zaštitni znak Kranjske kobasice, a u isto vreme i kriterijum po kojem Kranjsku kobasicu razlikujemo od drugih srodnih proizvoda.
Površina kobasice je crveno-smeđa i ona ima blagi ukus dima, u preseku je meso ružičasto-crvene boje, a slanina je bela kao pavlaka i nije rastopljena. Tekstura je zategnuta, hrskava i sočna, a aroma puna i karakteristična za usoljeno, specifično začinjeno i dimljeno svinjsko meso. Odličnog je kvaliteta i nije komplikovana za pripremu, pa je obožavaju i najmlađi, ali i zahtevne domaćice i profesionalni majstori kulinarstva i spretni majstori roštilja.
Kranjska kobasica je več od 2015. godine zaštičena na evropskom nivou i ponosno nosi evropski simbol kvaliteta Zaštičena geografsko oznaka (ZGO/ PGI).
Naziv “Kranjska kobasica” i EU simbol kvaliteta ZGO (PGI) mogu da koriste isključivo sertifikovani proizvođači. Proizvođač može biti fizičko ili pravno lice koje proizvodi Kranjsku kobasicu u skladu sa Specifikacijom koju je potvrdilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i ishranu, koje je u Sloveniji nadležno za postupak zaštite poljoprivrednih proizvoda i namirnica, i u skladu sa ostalim aktima koji definišu geografsku zaštitu Kranjske kobasice, kao i važećim propisima za proizvodnju i prodaju namirnica.

Uz zaista savršenu kranjsku kobasicu imali smo priliku da probamo i Slovenačka vina iz vinarija MAROF i RADGONSKE GORICE koje su nam dodatno doprinele ukusu. Uverili smo se u kvalitet slovenačko grožđa, recepture koja je jedinstvane na ovim prostorima.

Sjajna vest za sve iz Srbije je ta što su ovi proizvodi i sjajni ukusi dostupni i kod nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *