Nekategorizovano

Aktivacija slabih mišića

Pitali smo više strukovnog fizioteraputa Tamaru Ristić iz BeoFizio centra, šta se dešava sa našim telom u martu i kako možemo da probudimo telo u vreme kad se i priroda budi.

Tamara Ristić

Stigao nam je i mart, mesec koji najavljuje dolazak još jednog proleća i buđenja prirode uz koji se i većina nas budi postajući svesna statičnosti koja nam je prethodila u zimskom periodu. Susreli ssmo se za zimom i radom od kuće što je prouzrokovalo manjak fizičke aktivnosti.

2. Koje tegobe nas u ovom periodu muče?

Brojne tegove  nastaju u ovom periodu ali većina nas se najčešće susreće sa nelagodama u vratnom delu kičmenog stuba. Koliko god da vam je udobna fotelja iz koje radite, telu nije prirodno da veći deo dana provodi u takvom položaju pa zbog toga dolazi do brojnih tegoba počev od bolova u vratnom i ramenom pojasu, između lopatica, česte senzacije duž ruke u vidu bola, trnjenja i smanjenog senzibiliteta čak i u šakama. Glavobolja je često ono što prati sva ova stanja, koja dodatno utiče (kvari) na raspoloženje i kvalitet života.

3. Šta je Vaša preporuka i kuće BeoFizio, kada su u pitanju ova stanja?

Poznato je da svaka vrsta nelagode, pa čak i loše raspoloženje, utiče na nevoljno grčenje mišića koje dodatno pojačava bolna stanja. Imajući to u vidu, kao prvu liniju odbrane od ovakvih stanja preporučujemo odmor u kombinaciji sa fizikalnom terapijom koja je sama po sebi relaksirajuća. Telo se tako opušta, a mišićni spazmi postepeno smanjuju i rezultat toga je smanjeni bol.

4. Kakva aparatura koju koristite pomaže u ovim sitacijama?

Prilikom fizikalne terapije koristimo savremenu aparaturu kao i individualni pristup pacijentima kako bi se pronašao najbolji terapijski model koji će za najkraće vreme dati maksimalne rezultate. Nakon obezboljavanja važno je krenuti odmah sa postepenom aktivacijom muskulature radi bolje prokrvljenosti i ishranjenosti mišićnih ćelija čime se postiže adekvatan tonus u samom mišiću, neophodan i za održavanje uspravne posture tela.

SAVET PLUS:

Pored opštih vežbi mobilnosti i zagrevanja, u Beofiziu pažljivo biraju o ciljane vežbe za oslabljene mišiće vrata, ramenog pojasa, a ujedno i čitavog kičmenog stuba, prilagođeno trenutnom stanju i mogućnostima samih mišića svakog pacijenta posebno.

5. Koliko je važno istezanje?

Pored vežbi jačanja, veoma veliku ulogu igraju i vežbe za istezanja, čime se vremenom postiže maksimalan efekat celokupnog programa. Ukoliko međutim imate tu sreću da u poslednjim mesecima zime ne osećate ovakve i slične tegobe, to je razlog više da na vreme, preventivno krenete sa vežbanjem već sada i sprečite potencijalnu pojavu istih, a istovremeno sa našim timom u Beofiziu dočekate prolećne dane nasmejani i puni elana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *