Nekategorizovano

Moderna mama digitalnog doba

Vesna Jerković, diplomirani ekonosmita, influenser, model, majka i supruga odskora penzionisanog  fudbalera Gorana Jerkovića, govorila je za AHA magazin o izazovima sa kojima se susreće u relativno novom i veoma isplativom zanimanu modnog influensera. Otkrila nam je koliko joj je bilo teško da se prilagodi tom zanimanju, ali i kako uspeva da posao uskladi sa majčinstvom, modelingom i preduzetništvom kojim se bavi.

1.Ko je Vesna Jerković u pet reči?

Moderna mama, supruga, prijatelj, preduzetnik i influenser.

2. Kako ste odlučili sa uđete u online svet i influenser marketing?

Zapravo nije bilo nikakve prethodne pripreme. Isprva sam u svet onlajn marketinga, ili da se bolje izrazim onlajn influenser marketinga, ušla sasvim slučajno, prvenstveno iz hobija. Kako je vreme prolazilo, hobi mi je postao glavno zanimanje i ne kajem se zbog toga niti jednog trenutka. Čovek tek shvati koliko je opušten na poslu, kada radi ono što voli. Daleko od toga da je ovaj posao lak, možda je i teži od tradicionalnog, jer vam je “kancelarija” na dohvat ruke. Diplomirani sam ekonomista, tako da moje trenutno zanimanje nema mnogo veze sa mojim obrazovanjem, ali mi je ono samo pomoglo da što organizovanije i ozbiljnije pristupim poslu.

3.Kao neko ko ima stila i deluje svojom estetikom na širu javnost, imate li ambiciju da proizvedete svoj brend?

Volim modu, estetiku i u toj sferi sam najviše angažovana. Često me pitaju da li imam svoj brend, da li ću zagaziti i u te vode, zašto još nisam. Za uspešan biznis, bilo da je o modi reč ili ne, potrebno je da budete autentični, nikad dosad viđeni, a ja kao veliki perfekcionista čekam svoju idealnu priliku. Primat u radu mi je kvalitet, a kvalitet iziskuje vreme, dobar i detaljan plan rada. Naravno da razmišljam i u smeru pokretanja sopstvenog brenda, ali ne bih previše pričala o tome dok mi se sve kockice ne poklope.

4. Kao i svaki posao, influenser marketing takođe ima svoje dobre i löse strane. Kako vi gledate na to?

I ovaj posao, kao i svaki drugi ima dve strane medalje. Kroz ovaj posao sam imala prilike da upoznam nove, kreativne i drugačije ljude. Uvek radite i uvek ste u centru zbivanja, sve vam je pristupačnije. To donosi mnogo ideja i samim tim i posla, što je veoma bitno. Ipak, loša strana je to što neki ljudi na naš posao i dalje ne uzimaju za ozbiljno i i ne razumeju taj vid marketinga.

5. Šta biste preporučili osobama koje žele da postanu influenseri?

Današnja omladina se čini vrlo dobro snalazi u radu na društvenim mrežama. Moj im je savet da budu prvenstveno uporni, da veruju u svoju ideju i da je nadograđuju, dok ona ne bude baš savršeni onlajn proizvod. Da budu slobodni i kreativni u svom stvaranju i da ne odustaju pri prvim preprekama.

6.Koliko je pandemija poremetila vaš posao i da li je zaista?

 Pandemija je uticala na to kako gledamo na svet oko sebe, posao i naterala nas da preispitamo dosadašnji stil života. Što se konktetno rada tiče, pandemija je ubrzala proces digitalizacije i time nama influenserima donekle olakšala posao. Malo je porastao procenat saradnje na domaćem tržišti, jer nam je inostranstvo shodno trenutnim uslovima, slabije dostupno.

7.U čemu više uživate, u ulozi modela ili stiliste?

Oba posla radim sa uživanjem, ali kako godine prolaze i kako sam starija, sve se više vidim iza kamera, što negde odgovara i mojim planovima za budućnost. Pomoći osobi da nađe i izgradi sopstveni stil je u svetu mode neprocenjivo važno.

8.Već duže vreme ste i mama i preduzetnica, kako žonglirate izmedju obaveza i uloga?

Biti majka definitivno je najteži, ali najlepši posao na svetu. To je najlepša uloga u kojoj žena može da se ostvari. Ne mislim da je preduzetništvo drugačije. Naravno ne stvara u vama osećaj kao kad zagrlite svoje dete, ali vam u segmentu poslovnog ostvarenja donosi sasvim druge dimenzije odgovornosti, rada i angažovanja. Trudim se da uskladim sve obaveze, kako ni porodica ni posao ne bi trepeli. Pošto imam malu decu, u tom žongliranju izmežu svakodnevnih obaveza pomažu i uprug i vrtić.

9.Supruga ste sad već penzionisanog fudbalera i fudbalskog menadžera Gorana Jerkovića sa kojim ste imali priliku da živite na različitim tačkama na svetu. U kojoj zemlji se osećate najbolje i gde je vaš dom?

Kao neko ko je proveo život putujući i obilazeći svet, iz današnje perspektive bih se uvek vraćala Aziji, posebno Tajlandu. Pored neverovatno prijatne klime, ova zemlja poseduje neku neverovatno smirujuću energiju i tera vas da se opustite i živite bez tenzije, sresa i nervoze. Dom je ipak ne tako geografski određen, samo je dovoljno da je porodica zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *