Fashion & Beauty Modna pravila Novosti Umetnost

Met Gala 2023

Ovogodišja tema najvažnijeg događaja u svetu mode je bila u znaku odavanja priznanja radu i delu slavnog dizajnera Karla Lagerfelda: ,,Karl Lagerfeld: A Line of Beauty“ . Metropoliten muzej, jedna od najvećih galerija umetnosti na svetu, svakog prvog ponedeljka u maju pretvara se u prostor, koji iznedri jedan bal dobrotvornog karaktera, a zvanice su, pored toga što odgovaraju na zadatu temu, ličnosti sa A liste iz sveta mode, glume i show buisness-a iz celog sveta.

Ono što se nama dopalo, i više od modnih izdanja koja su poznati izneli na crvenom tepihu (o tome ćemo kasnije), je rad poznatog samoukog arhitekte japanskog porekla, Tadao Anda (autora izložbene postavke u Metu posvećene Karlu Lagerfeldu), inače saradnika i bliskog prijatelja bivšeg kreativnog direktora Chanel modne kuće. Naime, njegov futuristički rad je inspirisan isto tako futurističkim shvatanjima Lagerfelda, koje je on neretko imao običaj da utka u plodove svog rada. Čitav projekat odlikuje i jedna veoma važna stavka, a to je eco-friendly momenat, koji ima za zadatak da nam naglasi važnost recikliranja u svakodnevnom životu i poslu. Deo tima koji je bio zadužen za realizaciju, je bio i poznati producent događaja ovakvog kalibra, Raul Avila. Na samom ulasku u Met sa Pete avenije, posetioce je dočekala velelepna svetlosna instalacija sačinjena od recikliranih plastičnih flaša, kojima je inače bio oivičen i crveni tepih. Od imena slavnog Karla Lagerfelda, povodom velikog Met Gala bala, bile su povučene mnogo više od samo jedne ,,linije lepote“. Jedan od pravaca tih linija su svakako bile i takozvane serpentine ili s-linije, koje se po prvi put kao sinonim ženske lepote, javljaju u 18.veku, pod autorskim radovima engleskog slikara Hogarta, čiji je poštovalac bio i sam Lagerfeld. I na kraju, ili možda na poletku priče o temi ovogodišnjeg Met Gala dobrotvornog bala, njegov domaćin Vogue magazin, na čelu sa čuvenom Anom Vintur, koja je ovogodišnju ediciju zakitila još jednom ekskluzivom-pojavljivanjem na Mat Gali ruku pod ruku sa svojim novim emotivnim partnerom, glumcem Bilom Najem, su još i bele košulje, niske bisera, puno tvida, crno-beli outfit-i i jedno veliko ,,mijao“.

Pažljivo i s razlogom birani gostujući domaćini Met Gale 2023 su bili Penelope Cruz, Mikaela Koel, Rođžer Federer i Dua Lipa.

Nzvanično plemstvo ovog događaja su svakako bili Rijana i ASAP Roki.

Faktor iznenađenja na ovogodišnjoj Met Gali je bila umetnica Melisa Vivijen DŽeferson, poznatija kao Lizo, koja je svojim nastupom ispred Temple of Dendur, simbolično i doslovno donela čašu osveženja svim zvanicama. Nastup je otvorila izvođenjem dela iz Mocartove ,,Magične frule” na svojoj flauti, začinila interpretacijom svojih hitova, ali i interpretacijom drugih klasika poput Korsakovog ,,Let bumbara” u duo formaciji sa kolegom falutistom Džejmsom Galvejem. Usledila je i njena vokalna interpretacija niza viralnih hitova, čija je ponosna vlasnica. Nju je za ovu priliku, u toaletu prekrivenu komadićima ogledala, stilizovala Pati Vilson.

Da li su slavne zvanice ovog događaja adekvatno odgovorile na temu, ostaje nam da sudimo u danima koji su pred nama, ali i da zakljućimo ovu priču sa tim da su se se mnogi ili većina zaista potrudili da odgovore na zadatak. Da li su za savet pitali veštačku inteligenciju ili iskljućivo stiliste od krvi i mesa, takođe ostaje da vidimo. Ostaje još i jedino pitanje, kao možda, jedini mogući i pravi izveštaj sa ovog događaja: Da li bi Karl Lagerfeld klimnuo glavom u znak odobrenja, bar jednoj od zvanica ovogodišnje Met Gale?

Tekst: N.V.

Naslovna fotografija: www.vogue.com

Fotografije u tekstu izvor: www.vogue.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *