Zdrave priče Zdravo telo

Filip Stojković: O sportu iz drugog ugla

indexfilO kom sportu žene vole da čitaju? I da li uopšte vole? Pišući vesti za „Sportal“ uglavnom sam pisao o aktuelnostima svih sportova prethodnog dana ili tog dana i to su uglavnom komentarisali momci koji su kao i ja zajubljenici u sport. Moja dosadašnja iskustva iz razgovora sa devojkama je da uglavnom neki sport prate jer za određeni tim ili reprezentaciju igra neki zgodan tip. Takođe gledaju i kada igra naša reprezentacija ili Novak. Retko koje žene kao recimo moja baka prate Premijer Ligu, pa joj ja iz izlaska pošaljem „Ej bako šta radi Mančester?“ Sada bi trebalo naći nešto što je zanimljivo lepšem polu.

2016. godina je godina velikih takmičenja, među njima i najvećeg takmičenja koje je ujedno i san svakog sportiste, Olimpijskih Igara. Ove godine domaćin OI je magični Brazil, tj. Rio de Žaneiro. Zemlja Karnevala ugostiće preko 10 000 sportista iz 206 zemalja koji će se nadmetati u 26 sportova i 39 disciplina i milione turista koji će pristizati iz svih krajeva sveta. U takmičarskom delu programa Igara u Riju po prvi put će se prestaviti ragbi i golf.

indexffMaskota OI u Rio de Žaneiru je Vinicius, životinja koja predstavlja spoj mačke, majmuna i ptice, a ime je dobila po legendarnom muzičaru Viniciusu de Moraesu.

Srbija do sada ima 73 sigurna putnika za Brazil, potvrđeno je na poslednjoj sednici OK Srbije u januaru ove godine. Među njima svakako najzanimljivij ženskoj publici će biti Novak Đoković, koji je najveći favorit za osvajanje zlatne medalje. Naš najuspešniji sportista svih vremena i osvajač bronze na OI u Pekingu 2008. ne krije da mu je uz Rolan Garos najveći san zlato na OI, tzv. zlatnom Gren Slemu. Pored Novaka muška vaterpolo reprezentacija je u odličnom položaju da konačno po prvi put osvoji zlatnu medalju na najvećoj i najbitnijoj sportskoj smotri. Naši zlatni delfini su trenutno bez premca u Evropi što su potvrdili ubeljivim osvajanjem zlatne medalje na nedavno završenom EP u Begradu i sa pravom se svi nadamo da će Filipović i drugovi doneti toliko priželjkivano olimpijsko zlato.

Uz već pomenute vaterpoliste i Đokovića medalju možemo očekivati od zlatne tekvondistkinje iz Londona Milice Mandić, te srebrne reprezentivke u streljaštvu Ivane Maksimović Anđušić. Takođe velike šanse za medalju imaju i ženska košarkaška i odbojkaška reprezentacija, kao i naša prelepa atletičarka Ivana Španović.

Do OI je ostalo nešto više od pet meseci i nadamo se da će se broj naših sportista još više povećati. Srbija će biti i domaćin kvalifikacionog Olimpijskog turnira za košarkaše početkom jula u Kombank Areni. Uz punu Arenu velike su šanse da se Teodosić, Bjelica, Bogdanović i ostali nađu tamo gde nam je i mesto, što je i moja najveća želja kao bivšeg košarkaša, u Riju.

Stoga dame ako niste uplatile letovanje u tom periodu, idite i podržite naše momke u pohodu na Rio, a do tada budite slobodne i u mejlu mi pošaljite o čemu bi najviše volele da čitate.

Filip

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *