Gde ići? Gradski vodič

Beogradski mesec fotografije: Ceo april u znaku foto-priča

naj

Ideja za „Beogradski mesec fotografije“ rodila se u oktobru 2014. godine. Grupa fotografa i dizajnera okupljena oko galerije Bartcelona, koja se nalazi u Dizajn distriktu Čumićevog sokačeta, odlučila je da pokrene projekat koji je od velikog značaja za domaću foto scenu.

David Pujado, fotograf i direktor festivala, Jelena Seničić (dizajnerka), Nenad Vilimanović (veb dizajner i fotograf) i Tamara Nikolić, inspiraciju za ovaj projekat pronašli su u foto festivalima u okruženju i Evropi.

Organizatori navode da je ovo svojevrstan pokušaj da se Srbija i Beograd pozicioniraju na fotografsku mapu sveta.

U prvoj nedelji festivala, posetioci će imati prilike da posete veliku retrospektivnu izložbu Tomislava Peterneka u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Izložba, koja će biti otvorena od 31. marta do 23. aprila, obuhvataće 100 fotografija eminentnog srpskog fotografa na prelazu između dva veka.

Kao glavni događaj festivala, najavljena je prva godišnja izložba „Novi talenti 2016“, na kojoj će biti predstavljena tri mlada fotografa iz Srbije i inostranstva.

Na ovaj konkurs pristiglo je 160 radova iz 25 zemalja. Internacionalni žiri u sastavu Slobodan Sarić (Srbija), Ivana Tomanović (Srbija), Sali Sallini (Turska), Laure Maugeais (Francuska) i Carlotaloveart+ (Španija), izabrao je finaliste: Allison MorrisJakub Ochnio i Teodora Ivkov.

Tokom trajanja festivala, biće održana predavanja o fotografiji i njenim različitim aspektima, među kojima je najinteresantnije predavanje „Fotografija i autorska prava“, koje će 26. aprila u Ustanovi kulture Parobrod, održati poznati fotograf domaće scene Imre Szabo u saradnji sa Bogdanom Ivaniševićem, predstavnikom advokatske kancelarije BDK (generalnim sponzorom festivala).

Takođe, posetioci će imati prilike da uživaju u projekcijama filmova o fotografiji i to na tri lokacije u gradu –  u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ biće premijerno prikazan dokumentarni film Miladina Čolakovića o životu Tomislava Peterneka, dok će Topolska 18 cinema i Zavod cinema učestvovati sa svojim festivalskim izborom filmova.

Raspored ostalih izložbi koje će biti otvorene tokom prve nedelje festvala „Beogradski mesec fotografije“ pogledajte na: http://kljucaonica.com/2016/03/28/beogradski-mesec-fotografije-ceo-april-u-znaku-foto-prica/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *