Idea woman

Biljana Willimon – Sve je za priču

 

Već dve decenije traje na srpskoj umetničkoj sceni kao multimedijalna umetnica, vrstan crtač, talentovana kolumnistkinja, uspešna televizijska autorka i sjajan storyteller. Biljana Willimon uživa u slobodnoj igri, kršenju pravila i kodeksa, eklekticizmu, osmišljavanju obesmišljenog i neredu koji zapravo doprinosi „nekom višem redu”, umetničkim alatima i svojom osobenom estetikom. Za magazin Aha govori o životnim začinima, eksperimentisanju, kreativnim i drugim igrama…

Biljana W3
foto: privatna arhiva Biljana Willimon

Kreativnost je vaš način života na dnevnoj bazi. Kako uspevate da od svih običnih životnih situacija napravite neobičnost?

Volim igru i nastojim da ceo moj dan bude satkan od igre. Zato kreiram svoj životni prostor, svoje okruženje, svakodnevne šetnje, hranu koju jedem… Nastojim da u sve to unesem lepotu, da uživam svim čulima. Ne postoje obične i neobične stvari, postoje samo one koje su estetizirane i one koje nisu. Meni je estetika najbitnija u svemu.

Koja je vaša neispričana priča?

Nemam neispričane priče. Govorim iskreno, obraćam se svojoj publici bez uvijanja i bez foliranja. Sve je za priču, samo od forme zavisi hoćemo li biti banalni ili ne. To je opet pitanje dizajna.

Biljana W4
foto: privatna arhiva Biljana Willimon

Šta je vaš emotivni eksperiment u svakodnevnom životu? 

Eksperimentišem samo u umetnosti. Tu isprobavam spojeve raznorodnih tehnika, materijala i medija. Ako između umetnosti i života stavimo znak jednakosti, onda su to eksperimenti i u životu.

Šta može da dočara životnost i strast?

Autentičnost je imperativ. Bez autentičnosti nema uspeha. Ljudi mogu da se ugledaju na druge, da im se dive, da poštuju njihov rad, ali ne i da ih kopiraju. Imam i ja svoje idole, ali ne ličim na njih.

Kako nalazite način da odgovorite na vreme u kojem živite?

Uvek i u svemu što radim bila sam angažovana. Ne može umetnik da živi izolovano od svoje sredine, da ne zna šta se oko njega događa, da ga ne dotiču neka politička pitanja. U tom smislu, svi moji slikarski ciklusi bili su vezani za određena događanja kod nas i nose pečat vremena u kojem su nastajali. Isto je i s televizijskim emisijama. Ignorisanje određenih problema takođe je način da se iskaže bunt. Bitna je poruka, a ona u svakom umetničkom delu mora da postoji.

 

Pročitajte ceo intervju u štampanom izdanju Aha magazina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *