Zdrava psiha

Klasika iz modernog ugla

Klasična muzika – oduvek smatrana statusnim simbolom i rezervisana za aristokratiju i imućnije i “odabrane”. Bila je to privilegija bogatih ljudi, jer su samo oni mogli da priušte klasični orkestar koji svira na nekom skupu, manifestaciji ili za ličnu proslavu. I danas je situacija manje više nepromenjena, ali sa napretkom tehnologije i platformi za “stream”-ovanje muzike, sada je uživanje u ovoj inače “ekskluzivnoj” muzici, sada svima dostupno.

filharmonija
foto: hauteaudio.com

Sada kada je dostupna svima, dobro je znati da slušanje klasične muzike pruža izuzetne beneficije – za vaše raspoloženje, mozak i fizičke “performanse”, ali i lečenje. O tome postoje dokazi, između ostalog.

U nastavku teksta pročitaćete pet razloga zašto klasična muzika prija i telu i duši:

1. Pospešuje funkciju mozga!

Fenomen pod nazivom “Efekat Mozarta” naveo je ljude da veruju da slušanje muzike (naročito klasične) vas čini pametnijim. Iako nije jednostavno, nekoliko istraživanja je pokazalo slične rezultate. U jednom od njih, koje je sproveo Šakravarti Kanduri, istraživač koji se bavi komputaciono-biološkim radom na Helsišnkom Univerzitetu, učesnici su bili podeljeni u dve fokus grupe. Prva je imala muzičku pozadinu i iskustvo, a druga nije. Na kraju, Kanduri je zaključio da “slušanje klasične muzike povećava aktivnost gena koji su u vezi sa nagradom i zadovoljstvom, kognitivnim funkcijama i ispravnom funkcijom mozga”.

newsDOTuscDOTedu
foto: news.usc.edu

2. Poseduje svojstva isceljenja

Terapija muzikom je u upotrebi u raznim medicinskim granama još od 1800tih godina. Istraživanja pokazuju da umirujuća klasična muzika ima sposobnost da umanji bol i da poveća komfor kod pacijenata, pa je zato i često možemo čuti u post-anestezijskim odeljenjima. Razlog iza ovoga je što muzika utiče na mozak tako što navodi osobu da se usredsredi na zvukove umesto na fizički bol.

3. Olakšava stres i pozitivno utiče na raspoloženje

Ako se osećate tužno ili preplavljeno negativnim emocijama, odvojite par trenutaka za slušanje klasične muzike. Pored svojstva isceljenja, ona ima ogroman uticaj na raspoloženje i na stres, a dokazano je da ima i iste fiziološke efekte kao masaža. Znate onaj osećaj kada ste u noćnom klubu, a atomsfera postane previše naporna za vas, pa morate da izađete “na vazduh”. Klasična muzika ima upravo suprotan efekat od glasne, agresivne i brze muzike. Muzika kakva se sluša u klubovima može da podstakne stres i anksioznost, a klasična muzika, nasuprot tome, vas umiruje i poboljšava vaše raspoloženje.

discoveryorchestraDOTorg
foto: discoveryorchestra.org

4. Zaspaćete za 5 sekundi.

Okej, ne baš za pet – ali klasična muzika je toliko moćna u umirenju uma, pa vaše telo prirodno prati i ulazi u relaksiranije stanje. Ovo je posebno efektivno kod ljudi koji stradaju od nesanice i drugih psihosomatskih oboljenja. Klasična muzika, zajedno sa “belom bukom” (white noise – zvuk koji ispušta TV ili radio kada ne hvata poznatu frekvenciju) i zvukovima iz prirode, je omiljena alatka psihoterapeuta kada sprovode terapiju za spavanje. Zamenite tablete i ostala pomoćna sredstva klasičnom muzikom!

5. Podstiče telo

Poznato vam je da vam muzika pomaže da uđete u “fazon” kada ste u teretani. Kada trčite, muzika vas podržava i podstiče vas kada vam malo fali da se otkažete. Istraživanja su pokazala pozitivnu korelaciju između povećanih fizičkih performansi i bilo koje vrste muzike. Za nekoga to je klasična, za druge – hevi metal.

abcDOTnetDOTau
foto: abc.net.au

Konačno živimo u pravom vremenu – klasična više nije muzika “elite”, već ona koja nudi izuzetan opseg pozitivnih uticaja. Počnite dan sa malo Mozarta, Bacha ili Vivaldija i verujte – blagotvorno je!

Tekst preuzet sa www.lifehack.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *