Zdrave priče

Čudotvorni biber

Začini su kroz istoriju bili vrednovani skoro kao zlato i dragoceno kamenje, stari narodi su shvatali značaj začinskog bilja, ako ne u medicini i industriji, onda bar u gastronomskom smislu. Biber, posebno crni, još uvek drži primat jednog od najrasprostranjenijih i najkorišćenijih začina, na drugom je mestu jedino posle soli. Svima poznat, volimo da ga dodajemo u razna jela i čorbe, a naše bake znaju da ga koriste i u raznim “narodnim” lekovima, kao što je obloga od vruće rakije sa dodatkom mlevenog bibera, za grlo. Pored njegovih očiglednih primena, biber se može koristiti i na razne neobične načine.

Moćni “otčepljivač”
Teško dišete? Uši su vam zapušene? Prehlađeni ste? Nisu vam potrebni farmakološki lekovi! Najbolja rešenja uvek dolaze iz prirode, a ništa tako ne prija respiratornom traktu kao malo ljutine koja “pokreće stvari”. Uzmite biber ili kajen biber, posolite vaš obrok (predlažemo domaću pileću supicu), i osigurajte se da su vam maramice pri ruci.

crni biber u zrnu
foto: providence-birch.myshopify.com

 

Produžava život jarkim bojama
Vaša nova crvena majica izgleda fantastično, ali kako će izgledati nakon par pranja, kada boja malo izbledi? Čudotvorno rešenje: dodajte kašičicu bibera u veš mašinu. Biber će se pobrinuti da boje zadrže svoju prvobitnu oštrinu, a i sprečiće “izlivanje” boja unutar bubnja, pa će svaki komad odeće zadržati sopstvenu boju.

Čuva vaše biljke od insekata
Vaše dvorište je divno, uložili ste toliko vremena i ljubavi sadeći, presađujući i brinući o najrazličitijim biljkama. Bila bi šteta da neke sitne štetočine iskoriste vaš trud kao trpezu, ostavljajući iza sebe groblje cveća. Biber vam može i ovde pomoći! Pomešajte crni biber i brašno, pa poprskajte mešavinu oko biljaka. Bube će nestati za čas.

Ni veće štetočine nisu problem
Odbranili ste se sitnih napasti, ali vašem vrtu prete i veće životinje. Krtice, psi lutalice, ili možda čak vaša kućna mačka koja voli da prezalogaji i poneki cvet s vremena na vreme. Neka nađu drugu večeru! Poprskajte mešavinu kajen bibera i vode oko vaših biljaka, i vaše dvorište će biti bezbedno od svih životinjskih pretnji.

cayenne biber
foto: ecorazzi.com

Čuva kuću od najezde mrava
Male radilice vredno traže hranljive materije, i ne pitaju kome smetaju i čija je to kuhinja. Oni traže šećer, ali ih vi predupredite biberom! Poprskajte malo kajen bibera na uobičajenim lokacijama gde mravi ulaze u kuću, i oni će shvatiti da tu za njih nema šećera.

Rešiće vas peruti
Ako vas muči perut, crni biber je među najboljim rešenjima. Uzmite kašičicu mlevenog bibera i dodajte u posudu sa surutkom. Nanesite mešavinu na kožu glave i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Operite vodom, ali ne koristite šampon. Sledećeg dana operite šamponom, a to će dati mešavini dovoljno vremena da se izbori sa peruti. Samo zapamtite da biber dodate umereno, jer preterana količina ovog sastojka može da iziritira kožu glave, što je izuzetno neprijatno.

Služi kao zdrav piling
Crni biber možete koristiti i kao moćni piling za kožu. Smrvite malo bibera i utrljajte ga u kožu da uklonite mrtve ćelije. Na ovaj način otstranićete toksine iz kože, koja će poprimiti divan sjaj i mekoću. Crni biber pomaže cirkulaciji, pospešuje protok kiseonika i nutrijenata u vašu kožu. Njegovo antibakterijsko i protuupalno svojstvo će čak pomoći i u borbi protiv akni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *