Muzika

KONCERTI U GALERIJI

56. Kulturni centar Beograda će u septembru i oktobru 2016, tokom priprema i trajanja 56. Oktobarskog salona – najznačajnije izložbe savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, ciklus koncerata Koncert u galeriji, koji se redovno svakog ponedeljka uveče odvijaju u Centru, organizovati i održavati u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u njihovom sedištu u Beogradu – Palazzo Italia. Ova odluka predstavlja još jedan vid dugogodišnje saradnje srodnih institucija Beograda i Republike Italije, koje su zajednički do sada organizovale brojna kulturna događanja. Italijanski institut za kulturu, kao centar pokretanja inicijativa i aktivnosti kulturne saradnje na ovaj način širom otvara vrata sa željom da postane mesto okupljanja beogradske i italijanske kulturne zajednice /publike i još jedno važno kulturno uporište našeg grada. Galerija Italijanskog instituta za kulturu u ovom periodu biće podijum za mlade darovite muzičare, deo ciklusa Koncerti u galeriji Kulturnog centra Beograda koji još od 1986. godine promoviše naš muzički potencijal, pruža neophodnu podršku mladim talentima i priliku da steknu dragoceno profesionalno/koncertno iskustvo. Od samog početka saradnik KCB-a je Radio Beograd 202, koji ove koncerte snima i zatim emituje u svojim programima. Ovu plodonosnu saradnju započeli su Nena Mihajlović, urednica muzičkog programa i Dejan Đurović, autor i voditelj emisije Dragstor ozbiljne muzike Beograda 202 , a prvih koncerti su uživo prenošeni, ili odloženo emitovani iste večeri.

Tijana Kazarsa i Nataša Mitrović
Svakog ponedeljka u 20.00 u akustčnom prostoru i divnom ambijentu zgrade Palazzo Italia (KnezaMiloša 56) predstavljaće se talentovani izvođači, dobitnici nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, kao i već afirmisani muzičari:
SEPTEMBAR

PONEDELЈAK, 5. SEPTEMBAR :
20.00 Milan Medošević, klavir i Ljubo Divac, klavir
21.00 Nataša Petrović, viola i Milica Tanasković, klavir (u saradnji sa UMUS-om)
PONEDELЈAK, 12. SEPTEMBAR
20.00 Milena Pejić, klavir
21.00 Aleksandra Petrović, sopran i Sanja Knežević Gavrilović, klavir
PONEDELЈAK, 19. SEPTEMBAR
20.00 Godišnji koncert studenata i učenika harmonike iz klase prof. Danijele Rakić
21.00 Branka Panić, sopran i Milan Panić, tenor, klavirski saradnik: Jelena Božić
PONEDELЈAK, 26. SEPTEMBAR
20.00 Igor Dražević, klavir
21.00 Aleksandar Marković, klavir

OKTOBAR
PONEDELЈAK, 3. OKTOBAR
20.00 Aleksandra Radenković, klavir
21.00 Evgenija Jeremić, sopran i Vladimir Gligorić, klavir (u saradnji sa UMUS-om)
PONEDELЈAK, 10. OKTOBAR Veče kamerne muzike ArtLink festivala mladih talenata
20.00 Trio MAH (A. Radoičić, Cauta, H. Kovačević, oboa, M. Pekmezović, klavir)
21.00 Klavirski kvintet ArtLink (mladi talen& i Uki Ovaskainen, klavir)
PONEDELЈAK, 17. OKTOBAR
20.00 Danka Nikolić, viola i Milica Ilić, klavir (u saradnji sa UMUS-om)
21.00 Ana Stefanović, klavir
PONEDELЈAK, 24. OKTOBAR
20.00 Autorsko veče kompozitora Vladimira Đenadera
21.00 Srpska klavirska muzika – Sanja Vukosavlјević-Milenić, klavir
PONEDELЈAK, 31. OKTOBAR
20.00 Sava Božinović, gitara, gošća: Jana Simić, violončelo
21.00 Klavirski duo Tijana Kazarsa i Nataša Mitrović

NOVEMBAR

PETAK, 4. NOVEMBAR
20.00 Majnhard Holer, violončelo (Nemačka) i Olga Salogina, klavir (Rusija)
O koncertnom programu:

SEPTEMBAR

Na prvoj od 10 koncertnih večeri, koje zajednički realizujemo, predstaviće nam se dvojca mladih pijanista Milan Medošević i Ljubo Divac, diplomci FMU u klasi profesorke Nataše Mitrović koji će svirati sonate Betovena i Šopenovu Baladu i Barkarolu, program kojim će uspeti da pokažu i svoju tehničku spremnost, ali i umetničku zrelost koji su dostigli na kraju osnovnih studija.

Nakon pijanista, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, sledi nastup violistkinje Nataše Petrović i pijanistkinje Milice Tanasković. Ove već afirmisane umetnice su profesorke na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i redovno nastupaju u Beogradu i Srbiji. Nataša je nakon školovanja na Guildhall School of Music and Drama u Londonu, u klasi prof. Dejvida Takenoa završila i doktorske umetničke studije na FMU u klasi D. Mlađenovića, a nastupa kao solista, kao kamerni muzičar i kao član orkestra Gudači Sv. Đorđa.

Naredna dva ponedeljka, 12. i 19. septembra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu slušaćemo poznate operske arije italijanskih i francuskih majstora: Verdija, Pučinija… Aleksandra Petrović uz podršku pijanistkinje Sanje Knežević Gavrilović pevaće arije iz opera Figarova ženidba (Mocart), Boemi (Pučini), Toska (Pučini), Bal pod maskama (Verdi)… Njenom nastupu prethodiće resital pijansitkinje Milene Pejić iz Niša.

Već sledećeg ponedeljka slušaćemo arije u izvođenju soprana i tenora Branke i Milana Panića koji su partneri i u profesionalnom i u privatnom životu. Nastupiće zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Božić. Upravo su se vratili sa takmičenja Francisko Vinjas u Milanu. Izvešće arije iz opere Toska, Lastavica, Madam Baterflaj i Đani Skiki Pučinija, iz opere Romeo i Julija Gunoa, kao i čuveni duet iz opere Travijata Verdija. Pre pevača slušaćemo mlade harmonikaše, pobednike brojnih međunarodnih takmičenja, učenike i studente iz klase Danijele Rakić (MŠ Kosta Manojlović u Zemunu i Muzička akademija u Istočnom Sarajevu).

Mesec završavamo kao što smo i počeli, pijanističkim resitalima. Ovog puta slušaćemo dvojcu izvanrednih pijanista doktorante Igora Draževića, koji će izvesti Bramsove Varijacije i fugu na Hendlovu temu i Sonatu Sergeja Prokofjeva, i Aleksandra Markovića koji će svirati izbor Debisijevih prelida i Ravelovu svitu Kuprenov grob. Aleksandar Marković je studirao na Visokoj školi za umetnost u Bernu u klasi prof. Aleksandra Madžara. U toku boravka u inostranstvu imao je prilike da nastupi na bijenalu u Bernu, kao i u koncertnoj sali Kultur-Casino. U međuvremenu je nastupao kao solista i u okviru kamernih sastava na festivalima KOMA i Međunarodnoj tribini kompozitora, i u mnogim beogradskim salama.
O koncertnom programu:

OKTOBAR

Oktobar počinjemo ponovo saradnjom sa UMUS-om i koncertom izuzetne mlade pevačice Evgenije Jeremi uz pijansitu Vladimira Gligoria. Za ovaj koncert Evgenija je odabrala romantičarski program: Listova Tri soneta na Petrarkine stihove i Pesme i igre smrti Musorgskog. Evgenija je proglašena za studenta generacije FMU, a nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu i Kruševcu, kao i sa orkestrima FMU, Niškom filharmonijom, Filharmonijom mladih Borislav Pašćan i Beogradskom filharmonijom.

Iste večeri beogradskoj publici predstaviće se renomirana pijanistkinja Aleksandra Radenković iz Kragujevca repertoarom koji obuhvata dela romantičarskih kompozitora-pijanista.

Ponedeljak, 10. oktobar, posvećen je kamernoj muzici. U saradnji sa Artlink festivalom mladih talenata predstavljamo dva kamerna ansambla Trio MAH i Klavirski kvintet Artlink. Artlink Festival je posvećen podsicanju profesionalnog uspona mladih talenata, dajući podršku domaćim umetnicima, ali i predstavljajući našoj publici mlade umetnike iz sveta (zvezde u usponu). Ovaj koncert je deo programa tećeg izdanja Festivala.
Trio MAH čine Ana Radoičić – flauta, Hristina Kovačević – oboa i Milica Pekmezović – klavir, redak kamerni sastav kod nas. Na koncertu u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu će izvesti dela Damasa, Grgina, Vivaldija, Debisija i Holsta.
Klavirski kvintet čine mladi umetnici iz regiona koji su se okupili na ovogodišnjem Festivalu, a vodi ih renomirani pijanista Uki Ovaskainen. Oni će izvesti kvintete Šumana i Bramsa.

U oktobru nam dolazi još jedna violistkinja, Danka Nikolić koja živi i radi u Hamburgu, gde je i završila studije sa najvišim ocenama. Redovno nastupa u Nemačkoj kao član različitih orkestara i kamernih sastava, a u Beogradu, kao i uvek, nastupa sa pijanistkinjom Milicom Ilić.

Nakon Danke Nikolić, nastupiće mlada pijanistkinja Ana Stefanović, koja će, osim poznatog pijanističkog repertoara izvesti i svoje kompozicije.

Veče posvećeno srpskim autorima planirano je za 24. oktobar. Muziku kompozitora Vladimira Đenadera izvešće pijanistkinje Milena Maleš i Dalida Grmuša, a gost koncerta je violinistkinja Aleksandra Latinović. Kompozitor i pijanista Vladimir Đenader živi u Beogradu i dugogodišnji je direktor ŠOMO Petar Stojanović iz Uba. Program čine pre svega njegova dela za klavir: Sonatina za klavir, Klavirska svita Glamoč (premijerno izvođenje), Varijacije na temu B. Divernoa i Raskovnik iz Albuma kompozicija za klavir.

Pijanistkinja iz Kragujevca Sanja Vukosavljević-Milenić će u nastavku večeri izvesti klavirska dela naših kompozitor Kornelija Stankovića, Vasilija Mokranjca, Dejana Despića, Konstantina Babića i Rastislava Kambaskovića.

Na kraju oktobra nastupiće mladi gitarista Sava Božinović. Završio je SMŠ Josip Slavenski u Beogradu, u klasama prof. Miloša Janjića i prof. Ognjena Grčka. U tom periodu je osvojio pet nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima od kojih su najznačajnije treća nagrada na Gitar art festivalu u Beogradu i prva nagrada na republičkom takmičenju srednjih škola. Trenutno je student prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na koncertu će nastupiti i gošća – mlada violončelistkinja Jana Simić.

Klavirski duo Nataša Mitrović i Tijana Kazarsa izvešće dela Šuberta i Rahmanjinova.

NOVEMBAR

Želeli smo da iskoristimo dolazak u Beograd nemačkog violončeliste Majnharda Holera i njegove koleginice, pijanistkinje Olge Salogine iz Rusije, zato smo ovaj serijal produžili i jednim koncertom u novembru mesecu. Inače, Majnharda Hoelra naša publika dobro poznaje, jer je već 15 godina prisutan kao profesor i vođa kamerne radionice colluvio čiji polaznici svakog avgusta nastupaju u Kulturnom centru Beograda.

Pres konferencija 1. septembar
Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *