Gde ići? Gradski vodič

Samostalna izložba – Nikola Knežević – Dizajn kao kiseonik

Nikola Knežević jedan je od naših vodećih industrijskih dizajnera o čemu svedoči i činjenica da je poziv Muzeja primenjene umetnosti, prihvatio direktor Muzeja dizajna iz Londona, Dejan Suđić, napisavši tekst za katalog Kneževićeve izložbe, a svojim će autoritetom uveličati i svečanost otvaranja.

 

002-big-bez-jackovaimage-orange-2

Izložba se sastoji od 61 rada i čine je: idejna rešenja, prototipovi, modeli i gotovi proizvodi (većina osim automobila). Nikola Knežević u svom radu prati razvoj tehnologija, pronalazi nove materijale, prati ljudske navike i otkriva nove potrebe. Njegov rad sadrži poglede ka budućnosti, razbijanje ustaljenih principa i kombinovanje elemenata bilo estetskih, bilo funkcionalnih, koje je ponekad teško zamisliti zajedno.

001

Dizajn je stvaralački čin gde su svi kreativni potencijali usmereni ka iznalaženju specifičnih potreba i načinima za njihovo zadovoljenje. Da bi rešio problem dizajner mora biti svestan i dobro upoznat sa višestrukim funkcionalnim aspektima sa kojima se hvata u koštac. Iako se industrijski dizajn oslanja i zavisi od industrije i tehnologije, on sve više postaje polje za jako umetničko delovanje i ekspresivan izraz kao i pozornica za eksperimentisanje različitim konceptima i idejama.

Da li će ova izložba Nikole Kneževića dati odgovore na pitanja “šta je to lepo” ili “šta je to inovativno” ili “šta je funkcionalno”… Potrošačko društvo u kome živimo relativizovalo je sve ove pojmove i potpuno stavilo u stranu ono što je prirodno i iskonsko u nama. Ova izložba upravo svedoči o tome da je prirodno i iskonsko za Nikolu Kneževića i inspiracija i cilj.

016-total-2-sa-kablom

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI, Vuka Karadžića 18

Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak – subota 11:00 – 19:00 časova

Samostalna izložba
Dizajn kao kiseonik/Nikola Knežević
19. septembar – 22. oktobar 2016.
Svečano otvaranje:
Ponedeljak, 19. septembar 2016. u 19h
Izložbu će otvoriti Dejan Suđić (Deyan Sudjic), direktor Muzeja dizajna, London
Kustoskinja izložbe i urednica kataloga: Biljana Vukotić
Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *