Gde ići?

Dani norveškog filma

PROSLAVLJENA AUTORKA ANJA BREJEN U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI
Dani norveškog filma – Omaž Anji Brejen (Anja Breien)
10.10.2016. godine, Beograd

Najznačajnija dela proslavljene norveške autorke Anje Brejen, rediteljke i scenaristkinje, biće prikazana u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj u period od 11 do 16. oktobra u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Srbiji i Norveškog filmskog instituta.
Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju neka od njenih najznačajnijih ostvarenja, dugometražne igrane filmove, ali i mogućnost da prisustvuju programu kratkometražnih filmova kao i master class – u na kome će autorka lično prisustvovati.
Program će biti otvoren projekcijom filma “Supruge”, u utorak 11. oktobra u 20h, dok će master class uz projekciju kratkih filmova biti održan u sredu i četvrtak u isto vreme. Ostale projekcije filmskih ostvaranja (“Silovanje”, “Igre ljubavi i usamljensoti”, “Lov na veštice”, “Supruge, deset godina kasnije”) planirane su svaki dan u 20:00h zaključno sa nedeljom, 16. oktobra.
Umetnički izraz Anje Brejen, zasnovan je na istraživanju društvenih i političkih problema i izazova, kao i na položaju žena u društvu. Njena ostvarenje, dokumentarni filmovi sa početka karijere, kao i igrani filmovi nakon toga, prevazilaze modernistički avangardni kanon zbog svog ličnog karaktera primenjivale su tradiciju Bergmanovog intimističkog filma. Orginalni filmski izraz ove autorke, koji kombinuje realistične scene i ekspresivne snove, prepoznat je od publike i stručne javnosti, zbog čega su njena dela deo značajnih međunarodnih festivala.

anja-breienFotografija: Arhiva Right 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *