Yoga za mudre godine vol. 5

9yoga

Bharadwajasana

Prvo sedite unutar stolice i stavite drvenu ciglicu između kolena. Tri puta dinamično uz snažniji izdah rotirajte telo ka desnoj strani i onda se uz normalno disanje zadržite na maksimalnoj zarotiranosti. Izađite iz stolice i sedite ponovo, ovaj put poprečno, na sedište stolice. Rotirajte ponovo trup uz pomoć ruku kojima držite naslon stolice. Odvojite donji abdomen od karlice i udahom izdužujte prostor u abdomenu a izdahom zavrćite trup što više možete.

10yoga

Setubandha Sarvangasana

Postavite stolice jednu iza druge a ispred prve stolice postavite bolstere i jedno ćebe kao podršku za vrat. Nagnite prednju stolicu i uđite ispred naslona nogama. Sedite na prednju stolicu i, dok držite naslon stolice, polako spustite leđa na sedište stolice. Namestite leđa na sedište stolice tako da je donji deo lopatica na ivici sedišta. Provucite ruke ispod sedišta i uhvatite zadnje nogare. Ramena podržavaju dva bolstera i nikako ne vise u vazduhu. Ćebe podržava vrat koji je celom dužinom opušten i izdužen. Brada je blago povučena ka grudima, nikako zabačena unazad. Tek sada ispružite noge na drugu stolicu. Kad se jednom fizički ispravno namestite usmerite svu pažnju na blago dublje disanje u grudni koš koji se širi vertikalno i horizontalno. Grlo i mišići lica treba da su opušteni a oči zatvorene. Da izađete iz asane, prvo otvorite oči, savijte i oslonite noge na pod, zatim rukama uhvatite gornju stranu naslona stolice i sa otvorenim grudnim košem podignite se u sedeći položaj.

11yoga

Savasana

Sedite ispred stolice i polako spustite leđa na pod. Postavite podršku za glavu tako da vrat ne visi u vazduhu već da je potpuno podržan ćebetom. Podignite noge na sedište stolice. Dopustite palčevima na nogama da padnu ka malim prstima i potpuno opustite butine na spolja. Okrenite ruke ka spolja, sa dlanovima koji su upereni ka plafonu. Zatvorite oči, spustite jezik sa gornjeg nepca, opustite donju od gornje vilice, blago rastavite usne i opustite sve mišiće lica i grla. Dišite svesno, mekano i blago dublje od normalnog u grudni koš i zadržite se u položaju osam do dvanaest minuta. Da izađete iz položaja lagano otvorite oči, savijte kolena ka grudnom košu, okrenite se na desni bok i zadržite se na desnom boku makar minut postavivši sa desne strane jastuk ispod glave, kolena savijenih i približenih abdomenu. Uz sledeći udah podignite se u sedeći položaj i budite radosni u danu koji je pred vama.

Tekst: Marija Weniger

Ilustrovala: Marija Stošić

*Još vežbi možete pronaći u novom broju Aha magazina – januar / februar 2017 XI broj

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

PRATITE NAS NA