Arhitektura Kreativan prostor

Svetla grada

grad svetlo 1

Svakodnevno svetlost u nama izaziva novu radost i označava nov početak dana. Sunčevi zraci bude prirodu oko nas, dok u gradskom ambijentu obasjavaju ulice i fasade stvarajući razigranu igru svetla i senki. Pod uticajem sunčeve svetlosti, fasade zablistaju punim sjajem i koloritom, smenjujući utiske u zavisnosti od doba dana u kome se nalazimo. Takvim prizorima se divimo, iznova, s istim žarom. I tako, na kraju te lepe dnevne igre, kao najromantičniji njen deo, odaberemo neki kutak iz kojeg pratimo zadivljujuće prizore zalaska sunca. Opraštajući se od njega, spremni smo da uronimo u nove trenutke večernjih gradskih atmosfera.

grad svetlo 3

Dok tama preuzima primat, raznim svetlosnim trikovima, započinje borba s nastupajućim mračnim periodom. Za razliku od mirnijih seoskih sredina, gde sunčeva svetlost uglavnom označava početak i kraj dnevnih aktivnosti, gradske metropole neprekidno odolevaju tom prirodnom ritmu. Šepureći se večernjim sjajem, gradovi se međusobno utrkuju u izgledu. Pored odabira najprikladnije funkcionalne ulične rasvete, maštovitošću dekorativne rasvete i prelepom igrom svetlosnih efekata, gradovi ističu svoja zdanja i najlepše ambijente. Kao na pozornici, predstavljaju se najvažniji objekti i ističu najlepše fasade, trgovi, skverovi i parkovi, dok drveće i krošnje sijaju poput lepršavih zelenih svodova. Mostovi blešte raznobojnim koloritima, akcentujući svoje najlepše delove. Dramatičnost večernje rasvete pobuđuje mističnost, elegantnost i svečanost gradskog doživljaja. I nakon intenzivnog radnog dana, takva atmosfera nas pokreće u aktivni društveni ritam. Podstaknuti takvim ambijentom, oblačeći svečana odela, ljudi kreiraju svoje nezaboravne večernje trenutke. U šetnji ili sedeći na klupama gradskih trgova i ulica, divimo se čarobnoj noćnoj atmosferi. Pod uticajem svetlosne igre, nalik na kristale, fasade dobijaju nov izgled i dostojanstveni sjaj.

grad svetlo 4

U doba godine kada se približe novogodišnji praznici, gradovi, svaki u svom duhu i prepoznatljivom stilu, dodatno ukrašavaju svoje lice. Poput kolorita paunovog perja, čarolijom svetlosnih elemenata i oblika, svakodnevne maršrute dobijaju nov, bajkovit izgled, dočaravajući atmosferu predstojećih praznika. U tom ukupnom svečanom doživljaju i svaki pojedinačni doprinos učini atmosferu punijom i razigranijom.

grad svetlo2

Uživajući u takvim prizorima, kao da se na neko vreme izmestimo i odlutamo u tim čarobnim vizurama, zaboravljajući, bar na trenutak, pritisak svakodnevnog života.

Tekst: arh. Uglješa Keković

Foto: Arhiva

*Aha magazin – decembar / januar 2015-2016, VI broj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *