Kratko ukiseljeni luk

1 ljubičasti luk srednje veličine
½ kašičice soli
4 kašike šećera (ako više volite kiselo od slatko-kiselog, prepolovite količinu šećera)
180 ml vinskog ili jabučnog sirćeta
začini po želji (ruzmarin, beli luk, biber u zrnu, lovorov list… po ukusu)
ključala voda

luk

Luk isecite na kolutove debljine pet milimetara. Prebacite ga u cediljku i prelijte vrelom vodom. Ostavite sa strane da se ocedi. Za to vreme u teglici pomešajte šećer, sirće, so i začine. Mešajte dok se šećer ne rastopi. U tu mešavinu dodajte luk, poklopite i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon tog vremena luk je spreman za konzumaciju. Odličan je i u sendvičima ili kao salata. U frižideru se može čuvati dve-tri nedelje,ali je najhrskaviji prve nedelje.

Recept i foto: Nevena Zelunka Cvijetić

*Aha magazin – februar / mart 2016, VII broj

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>