Gde ići? Gradski vodič

Koncert: Stjepko Gut & Big Bend RTS

Sreda, 12.april 2017. u 20:00

Velika sala Doma Omladine

Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend). Sreda, 12.april 2017. u 20:00 Velika sala Doma Omladine 

Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen «Bobi» Guteša, Vojislav «Bubiša» Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje «Mića» Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut .Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Na Džez Festivalu u Žuan Le Penu 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima  (Telaviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen) , na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena Džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker,Džon Fedis, Čak Findli… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA) itd…

Big bendom RTS-a danas diriguje Ivan Ilić.

Klark Teri je legenda trube i džez muzike. Nosilac originalnog stila, pionir bi bapa, muzičar koji je promovisao fliglhornu kao novi instrument u džez muzici, kompozitor i Big Bend lider. 

Jedini solista na trubi koji je svirao u orkestru Kaunt Bejzija i u orkestru Djuk Elingtona, dva najznačajnija Big Benda, dvadesetog veka. Ovim projektom, naš proslavljeni solista na trubi, kompozitor i uneverzitetski profesor, Stjepko Gut, priča priču umetnika koji je imao čast i neophodan vanserijski kvalitet, da sarađuje i nastupa sa Klark Terijem.

Retki su muzičari koji mogu da se pohvale da su delili binu sa umetnicima koji su stvarali džez muziku, sa druge strane, retki su orkestri koji kvalitetno mogu da iznesu ovako zahtevane kompozicije i aranžmane.

Spoj Stjepka Guta i Big Benda RTS-a, garantuje furioznu improvizaciju, originalnost interpretacije i potvrdu uspešne saradnje istaknutog umetnika i eminentnog ansambla, koja traje skoro 50 godina.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara. U pitanju su numerisana sedeća mesta. 

Big Bend RTS-promo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *