Gde ići? Gradski vodič Muzika Umetnost

Veli koncert Ane Ćurčin u Domu omladine Beograda

Petak, 19. maj 2017. u 21:00
Velika sala Doma omladine Beograda

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

Ana Ćurčin, kantautorka iz Beograda, jedna od najtalentovanijih u regionu, održaće veliki samostalni koncert sa svojom grupom, 19. maja 2017. u Domu omladine Beograda. Radi se o finalnom nastupu kojim se zaokružuje život albuma “Sketches of Belonging”, njenog debi izdanja.

Pojava Ane Ćurčin nešto je posebno na srpskoj sceni – teško da postoji neko ko joj prethodi u ranijim decenijama. Van generacijski bliskog kruga naših “Amerikana” muzičkih umetnika, od Ike do Stray Dogga, takođe ne postoji ništa slično. Pre bi se moglo reći da je Anin pogled na stvari deo jednog novog globalnog autorskog toka u kome se kreativni oslonci traže u nasleđu singer-songwritera svih naraštaja – od Boba DylanaJoni MitchellNeila Younga ili Nicka Drakea, preko Everything But The Girl, Suzanne Vega i Tanite Tikaram, do Devendre Banharta i Joanne Newsome.
tumblr_o0h9ggBwoP1t09qtyo1_500_mini (1)
Ana Ćurčin je rođena u Bagdadu i odrasla u Moskvi. Njena muzika je nežna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, u rasponu od indie-rocka do američkog autorskog folka, uz privlačne arome bluza i soula. Aktivno  nastupajući od decembra 2012. godine, solo ili sa bendom, svoju muziku predstavila je širom regiona, ali i sveta. Tako ju je, osim u Srbiji, publika mogla videti svuda po Evropi, od Holandije do Rusije. Učestvovala je na prestižnom Waves Festivalu u Beču, kao i na festivalu MENT u Ljubljani.

Početkom 2015. godine otvorila je novu sezonu koncerata u legendarnom Studiju 6 Radio Beograda i predstavila publici novi bend. U januaru 2016. godine Ana Ćurčin objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom “Sketches of Belonging”, te prva dva singla, za koja su snimljeni i video spotovi, “Remain Calm” i “Unknown“. Veliku pažnju javnosti Ana Ćurčin izazvala je saradnjom sa tradicionalnim Ansamblom Kolo i pesmom “Lastavice, lasto” koja je objavljena krajem leta prošle godine.

U oktobru 2016. godine je zajedno sa bendom Stray Dogg održala koncert u Sava Centru. Bend Ane Ćurčin čine Goran Antović, Marko Cvetković Marko Benini.

Recenzije:

“Bend je doneo novu dimenziju Aninoj muzici i omogućio vizuelizaciju njenih pesama u glavama pažljivih slušalaca. Besprekorna ali nenametljiva svirka njene grupe u sastavu Goran Antović (klavijature), Marko Cvetković (bas) i bubnjari Goran Grubišić (iz Wooden Ambulance) i Blagoje Nedeljković, čini pesme još izražajnijim nego što već jesu.” Srđan Strajnić, Poezika, 2016.

“Ana Ćurčin nije autorka zamagljenih značenja, niti je sklona da manipuliše svojim stihovnim porukama. Njena prirodna snaga leži u neposrednosti, univerzalnosti osećanja i posve neupakovanoj ranjivost.” Miloš Zubac, Poezika, 2016.

Sketches Of Belonging“ već sad na početku godine konkurira za jedno od najljepših, najslojevitijih glazbenih djela istančanog osjećaja za estetiku, produhovljene senzibilnosti i autorske suverenosti – ukratko; za album godine.”
“Njen četveročlani prateći cijedio je raskošan i bogati zvuk poput melase preko pozornice, naravno potpuno podređen Aninim glazbenim instinktom, njenim istančanim osjećajem za gradaciju, kad je svaki ton nova emocija u spektru, kad taj njen prigušeno-promukli glas ispunjava zrak supstancom zbog koje nekad glazbu držimo magijskim svojstvom.”  Zoran Stajčić, “Ravno do dna”, Hrvatska, 2016.

https://www.youtube.com/channel/UCwG0W2g3XnDqZPOioTGBSdQ

http://anacurcin.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *