100% prirodno Lični razvoj Nekategorizovano Yoga Zdrava psiha Zdrave priče Zdravo telo

Mišićni tonus sa yogom!? DA!

Bez obzira na sofisticirano znanje koje posedujemo o najnovijim tehnikama vežbanja, izgleda da smo zarobljeni u stereotipu joge kao pasivnog i nedovoljno korisnog treninga. Najčešća slika u glavama ljudi o jogi je većina vremena provedenog u pokušaju da se uvijete u perecu, a kraj treninga je u lotus položaju dok OMMmm-ujete poput plamička sveće i trener udara u gong. Da, odlično je za fleksibilnost i relaksaciju – ali za bodybuilding?
„Ako želite da izgradite mišiće, trening sa tegovima jeste praktičniji pristup,“ kaže Nikolas DiNubil, autor knjige Frame Work: Your 7-Step Program for Healthy Muscles, Bones and Joints. „Međutim, joga može imati mogo dobar efekat u razvoju muskulature, naročito kada se kombinuje sa tegovima.“

misicni-tonus-sa-yogom_miniNajbitnije kod treninga sa tegovima je da izolujete određene mišićne grupe, a za maksimalan rast treba ih treninrati do otkaza (iscrpljenja). Kod joge, sa druge strane, vaši mišići se kontakuju protiv otpora spostvenog tela u izometriji, a umesto izolovanja vežba se izvodi u tzv. „funkcionalnom pokretu“, što praktično znači da vaše telo izvodi koordiniran pokret da vas dovede u neki određeni položaj ili da postigne određenu radnju. Kako se krećete kroz seriju poza (asana), vaši se mišići istežu i jačaju. Ovo ne samo da poboljšava mišićni tonus, već mišiće čini izdržljivijim. Trening sa tegovima kida i ponovo izgrađuje mišićna vakna preko ponavljanja izolovanih pokreta, dok joga povećava njihovu snagu pomožu podizanja težine samog tela, zadržavanjem neke poze određeni vremenski interval, i balansom koji utiče na osnovne mišiće trupa.
Postoje mnogi rigorozni oblici joge koji uključuju pokrete koji aktiviraju mišiće u vašem telu za koje niste ni znali da postoje! Power Joga je razvijana uporedo sredinom devedesetih godina prošlog veka u Nju Jorku (Beril Bender Birč) i u Los Anđelesu (Brajan Kest). Nastala je iz njihovog poznavanja Aštanga joge koju su želeli da približe učenicima sa zapada. Power Joga je takođe povezana sa Baronom Baptistom, koji dodaje elemente zagrejane sobe.

POKRETI U POWER JOGI
Polumesec u okretu
Iz planinske poze (uspravan položaj tela sa rukama savijenim u laktovima i skupljenim dlanovima ispred grudi) iskoračite unazad levim stopalom savijajući desno koleno do poravnanja sa desnim člankom, levo koleno je blago savijeno, a peta podignuta. Udahnite, ruke ispružite iznad glave sa spojenim dlanovima. Izdahnite uz savijanje u kukovima, rotirajte torzo udesnoi postavite levi lakat na spoljnu stranu desne butine. Dlanovi su i dalje spojeni, pogled ide unazad preko desnog lakta. Zadržite rotaciju 3-5 disanja. Potom udahnite, dovodeći torzo u uspravan položaj, noge u raskoračni stav a ruke pružate iznad glave. Izdahnite, spustite ruke pored tela, spojite stopala, podignite torzo, a ruke zabacite unazad iznad glave i potom se vratite u planinsku pozu. Promenite noge i ponovite sa suprotnom stranom. Potom sve ponovite sa obe strane.

Tekst i foto: xfitness.x3mgym.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *