Gde ići? Gradski vodič Umetnost

Najpoznatija brazilska umetnica stiže u Beograd 29. Juna!

339577829_mini“Bebel Žilberto je u tradicionalne Bossa Nova ritmove unela svoj zaštitni znak, zavodljivi vokal i stvorila novi, hipnotišući zvuk.” – NPR magazin

“Atmosfera je sve u ovoj muzici, a to je atmosfera koja stvara prijatno carstvo između retro i modernog, između Brazila i internacionalnog klupskog zvuka.” – New York Times

Svetski poznata kantautorka, Bebel Žilberto, nastupiće 29. juna na letnjoj sceni Bitefartcafea, na Kalemegdanu. Bebel je zaradila više Gremi nominacija tokom svoje karijere i osvojila slušaoce i pažnju medija. Priznanje je stekla kreirajući svoj zaštitni znak, bosa novu sa primesama elektronike, osvajajući klubove širom sveta i pozicioniranjući se kao jedna od najprodavanijih brazilskih umetnica. Njeno umeće da zvučno prenese slušaoce u Brazil, tekstovi o ljubavi i osvežavajući bosa nova ritam, savršeno ističu harizmu kojom zrači ova umetnica, a zbog koje su njeni nastupi izuzetno cenjeni.

Žilberto je rođena u Njujorku, a njeni roditelji su brazilske muzičke ikone Joao Gilberto i Miucha. Joao je I tvorac bosa nove kao i jedan od autora pesme “A girl from Ipanema”. Ova pesma je osvojila Gremi nagradu, a izvodile su je neke od najvećih svetskih zvezda, uključujući i Sinatru.

Njeno muzičko obrazovanje je njeno detinjstvo u Brazilu. Ona je bila okružena muzičarima iz šire porodice, uključujući njenog ujaka Chico Buarkue i porodičnih prijatelja kao što su Milton Nacimento, Tom Jobim, Caetano Veloso, i Joao Donato. Svoj prvi profesionalni snimak je napravila već sa 7 godina.

“Ja ću napuniti 50 ove godine, tako da se muzikom bavim tek 47 godina!” uzvikuje Bebel kroz smeh.

Na Bebel su uticali mnogi muzičari i žanrovi. Pored toga što živi i diše sve vrste brazilskih muzičkih stilova, kao dete je bila izložena muzici velikana, od Debisija do Prinsa; od Michel Legranda do Billie Holliday; od Bjork da Geršvina. Ona takođe gaji jaku ljubav prema soulu Severne Amerike, a kao tinejdžer je otkrila i Donu Samer, Earth Wind and Fire i Majkl Džeksona.

“Disko igra veliku ulogu u mom srcu”, kaže Bebel, koja i dalje voli da pleše.

Život u Njujorku, u nekoliko navrata tokom njenog života, snažno je uticao na njen potpis i doprineo simbiozi elektronskog i brazilskog zvuka u njenoj muzici.

“Mislim da sam postala Njujorčanka”, ona priznaje. “Sa brazilskim srcem, naravno!”

Karte za koncert Bebel Žilberto možete kupiti na svim prodajnim mestima eventim i ddtickets, kao i online na njihovim sajtovima.

Za više informacija:

Sajt: http://www.bebelgilberto.com

Tvitter: @bebelgilberto

Facebook: Bebel Gilberto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *