Egzotična putovanja Gde ići? Gradski vodič Putovanje koje me je promenilo

Sve nijanse Brisela

brdo-umetnosti

Uklješten između elegantnog Pariza i hipsterskog Berlina, Brisel je primamljiva polazna stanica za istraživanje Belgije. Prva asocijacija na Brisel je EU, Parlament, politika, ali ovaj grad ima mnogo više da ponudi od onoga što se na prvi pogled očekuje. Vežite se, polećemo.

„Svaki početak je težak”, zato hajde da gađamo pravo u centar. Gran plas (Grand place) je veliki samo po imenu, ali kada uđete u tu čudesnu kocku imate utisak kao da vas je zagrlio i uvio u živopisnu slikovnicu. Sam centar Brisela predstavlja jedinstven spoj izvanredne arhitekture 17. veka i modernog društvenog života. Zavirite u Gradsku kuću i uživajte u neverovatnim skulpturama koje krase zidine ovog veličanstvenog gotičkog zdanja. Ako krenete dalje, vođeni mirisom čuvenog belgijskog vafla, naićićete na simbol buntovnog duha i humora Belgije, statuu Maneken Pisa (Manneken Pis). Ovaj mali dečak je uglavnom kao od majke rođen, iako ima više od 900 odela u svom garderoberu.

brdo-umetnosti

Ali ako se 15. februara zadesite baš u Briselu, videćete ga odevenog u narodnu nošnju Srbije. Na samo nekoliko koraka od centra, pred vama će se ukazati Brdo umetnosti (Mont des arts). Očaravajući i opuštajući deo grada, kuća kulturnih institucija i muzeja svetske klase. Da biste produžili umetnički trenutak, napravite pauzu na vrhu Muzeja muzičkih instrumenata, gde ćete uz zvuke raznih muzičkih instrumenata uživati i u magičnom pogledu na čitav grad.

Ne zaboravite da zavirite u „najslađu četvrt”, koja će vam zagolicati sva čula. Na Sablonu ćete pronaći veliki broj poslastičarnica, antikvarnica i neizostavnih prodavnica nadaleko poznate belgijske čokolade. Dok šetate ulicama ovog grada sa zidova nekada zaboravljenih zgrada posmatraju vas likovi iz čuvenih stripova. Pustite da vam oči lete sa jedne na drugu „stranicu”, halapljivo gutajući prikaze iz Tin Tina, Taličnog Toma, Gastona… Iskonski totem Brisela, ni kula, ni piramida, na pola puta između skulpture i arhitekture, futuristički ostatak prošlosti, NLO kulturne istorije čovečanstva…

Atomium je najpopularnije obeležje i jedna od neizostavnih stanica grada. Ova potpuno čelična konstrukcija očaraće vas svojom veličinom i zanimljivim kolekcijama i izložbama koje se u njoj prikazuju. Razglednica evropske prestonice biće potpuna tek kada se popnete na Trijumfalnu kapiju u veličanstvenom parku Cinquantenaire i očima zagrlite čitavu panoramu ovog neobičnog grada. Napomena: Jedan od lepših perioda za upoznavanje grada je pred Božić i tokom božićnih i novogodišnjih praznika, kada se grad pretvori u živopisni vašar koji će vam otkriti bajkovitu sliku idile iz mašte…

Brussels-Muzej muzike_mini

Tekst: Ana Stambolic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *