Fashion & Beauty Novosti Umetnost

Bečka hutijada – Skadarlijska šeširijada

Glumica Nevena Šarčević, zvanično promo lice V jubilarne Šeširijade 2017. predstavljala je Skadarliju na Bečkoj HUTIJADI koju je organizovalo društvo Bečke poete.

Povodom ove  manifestacije iz Beograda ih je posetio, organizator Skadarlijske Šeširijade i  prdsednik SACEN-a, Turisticke organizacije Srbije, Dragan Gligorijević kao  i glumica, Nevena Šarčevic koja je “ Lice skadarlijske „Šeširijade“. Osim, njih došli su etno udruženja, Beli Anđeli  iz Dvorova kod Bijeljine i Jefimin vez iz Srbije. Kao podrška i austrijskih vlasti,predstavio se i pozdravio „šeširlije“ a i sam stavio šešir na glavu,  član parlamenta-poslanik, Dr. Harald-a Troch-a -SPÖ i član opštine Simmering, Mag.Jischa, ispred Socojaldemokratske partije Austrije SPÖ koji je naravno, dobio mnoge srpske prouzvode počevši od šljivovice. Društvo,“Bečke poete“ angažuje se da i Beč pored uspešnog dramskog studia, ima i pisanu reč.

sesir - Copy_mini

Hronologija programa u na bečkom balu krenula je ovim redom:Šta bi bilo da pravimo šešir-fest a da ne znamo ništa o šeširima i ako oni nisu današnja moda ipak su svi rado pronašli sebi prikladan damski šešir. Organizator „Skadarlijske  Šeširijade“, Dragan Gligorijević se obratio sa porukom i pozivom za skadarlijsku „Šeširijadu“. .Zatim se pokazao i kao umetnik i pisac,  te nam je  odrecitovao pesmu koje je sam napisao kao poruku, Bečkim poetama u čast i recitacije koje je izvela glumica Nevene Šarcević, na oduševljenje bečke publike koja je pozvala  Nevenu da nastupi sa monodramom ” Maminini sinovi” u septembru.

Sve je bilo bajkovito i bečki. Pobednici HUTIJADE su: Memic Džej -Kralj šešira, Perica ilin, Radiša Cobotic, zatim  ženska mesta: Zorica Radišic, kraljica šerira, Katarina Marković iJasmina Kojić. a šešir mladih: Dominik Tipper, mladi kralj šešira, Petrić Timo,Tauscher David.

Svako prvo mesto proglašeno je kraljem ili kraljicom šešira i dobili su simbolične nagrade po sešir kao suvenir i vino.fghj - Copy_mini

Nakon Bečke hutijade usledila je Beogradska šeširijada, te smo pitali glumicu Nevenu Šarčević koja je bila zadužena za otvaranje skadarlijske šeširijade kao i umetnički deo programa kako se provela u Beču i šta joj je ostavilo najveći utisak?

 Nezaboravni utisci ambijenta i ljudi koje sam upoznala. Zaista, sve mi je bilo zanimljivo iako poslovan put vrlo zabavan i raznolik. Bečka hutijada je jedna zanimljiva manifestacija sa kojom smo prijatelji i saradnici. Takođe, puno novih kontakata koja prerastaju u prijateljstva a nove saradnje su stupile na snagu. Želja mi je bila da odam čast Mocartu. A uvek probam neki specijalitet gde god da odem, ovog puta kajzersman koji se služi u tiganjiću što je zanimljivo sa đemom od kruške. Ništa posebno baš zato što je to bila jedina poslastica za vreme rata.

Do sada si boravila u Italiji, da li ti je uloga Iva iz Beča iz serije Sinđelići otvorila put ka Austriji?

 Sigurno da jeste. (smeh) Hvala joj. Uglavnom sam putovala u romanske zemlje ponajviše zbog stipendija bila vezana za Italiju poduže a sada me eto život navodi na teritoriju germanskog govornog područja. Ne smeta mi da spojim relaciju Beograd Rim Beč, baš je zanimljiva kombinacija zbog posla. Ovo putovanje ustupila mi je moja koleginica Vjera Mujović. 

Možeš li kao zaštitno lice V jubilarne Šeširijade da nam uporediš Bečku hutijadu i Skadarlijsku šeširijadu?

Svaka je zanimljiva na svoj način. Iako još uvek mlada Bečka šeširijada ima svoje potencijale da se razvije u još bolju s obzirom da je druga po redu. Vrlo koloritna  posećena od strane mnogih narodnika kao i njihovih sugrađana koji podržavaju srpske fešte,  neguju kult Djure Jakšića i šešira,kao i glume. Skadarliska omiljena među Beograđanima ulpšava ponajviše osmeh deci a i damama koje neguju kult dame i nošenja šešira. Zaživela je zaista toliko da ne sprečava učesnike da dolaze pa čak iako pada kiša.

received_871597719657856

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *