Umetnost

Izložba “Strumička ulica” Borisa Burića

Boris-Buric-Plakat_mini

“Strumička ulica” je fotografski projekat u nastajanju od 2012. godine. Ulica se nalazi na obodu Beograda u naselju Lekino brdo koje je karaktersitično po zanimljivom arhitekstonskom spoju starih kuća, socijalističkih građevina i modernih zdanja. Ovaj kraj je Burića posebno zainteresovao kao mikrookruženje ljudi koji ga naseljavaju. Kolekcija fotografija, video zapisa/portreta stanovnika te ulice u Beogradu je započeta spontano dok je prikupljao i beležio dešavanja na toj lokaciji.

Potreba za dokumentovanjem svakodnevnice je počela kada je upoznao “lokalce” koji su mu izgledom i njihovim pričama privukli pažnju. Ubrzo je ulica postala podijum za predstavu u kojoj je većina želela da učestvuje. Vremenom je dokumentovao njihove kretnje a neretko bio pozivan i u njihove domove u kojima je dobijao sve više informacija i materijala za formiranje narativa o toj ulici. Ulogu glavnog lika preuzeo je deda Žika, odnosno Žilijen, vrsni poznavalac svega vidljivog i nevidljivog iz, i oko Strumičke ulice. On predstavlja jednu sveprisutnu pojavu raznih krajeva najrazličitijih gradova.

Život Strumičke ulice Boris Burić će predstaviti publici kroz seriju fotografija, instalacija i objekata, a kako sam autor kaže: Strumička je na svakom ćošku, nema granice, prisutna je svugde. Strumička dakle ne označava konkretnu lokaciju/geografski toponim, već pre svega postaje sinonim za jednu mikro zajednicu, ambijent i atmosferu. Sećam se kada sam se pojavio na Lekinom brdu i upoznao Žilijena na raskrsnici Tetovske i Kruševačke, pitao sam ga gde je Strumička ulica, a on mi je odgovorio: “Sinko, svaka ulica je Strumička kad te opali sunce”.

BORIS BURIĆ

Boris-Buric-Strumicka-ulica-1_mini

Rođen je 1981. godine, živi i radi u Beogradu. Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija završava 2005. godine. Pored ličnih projekata, sarađivao je sa raznim umetnicima (Fokus Grupa, Ivana Ivković, Lidija Delić, Svetlana Radenković, Ana Margarida Menazes, Fayen d’Evie & Katie West..) i galerijama (Remont, Muzej Savremene Umetnosti Beograda, U10, Ostavinska galerija, Kulturni Centar Beograda, Dom omladine Beograda…).

U januaru 2016. učestvuje u rezidencionalnom boravku „Multimadeira” u Portugalu gde je u saradnji sa umetnicom Anom Margaridom Menezes radio na projektu „Hidden” koji je u februaru 2016 god. bio predstavljen u Funchalu i Caniçalu (Madeira).

”Fotografski medij je polazište, osnovno sredstvo kojim beležim, pravim skice, dokumentujem svoja istraživanja različitih fenomena i situacija. Teme koje mi privlače pažnju nisu one najočiglednije, već težim da akcentujem viđenje intimno doživljene stvarnosti, neobične kontradiktornosti i jake kontraste tih manje vidjlivih pojava. U centru interesovanja su pretežno ljudi, njihovo ponašanje i često apsurdne situacije u kojima se nalaze naspram svoje okoline.”, kaže Boris Burić o svom radu.

Otvaranje izložbe u utorak, 18. jula u 19:00
Izložba traje do 06. avgusta 2017.
Galerija Doma omladine Beograda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *