Dobra hrana

Zdrave navike- Pekara Miloš

Tekst o tome da nije svaki hleb isti i da smo pronašli prave, zdrave i fenomenalno ukusne hlebove i odgovore na pitanja koja će vas uvek zanimati. Hleb je nešto u čemu uživamo svaki dan i važan je deo trpeze jer svaka rečenica u srpskoj porodici počinje sa: „Ko danas kupuje hleb?”. Otkrili smo carstvo ukusa vlasnice Ljiljane Malović koja je uspela da oživi ideju da su pekare Miloš uživanje u životu i nešto što sebi možemo da priuštimo sada i odmah. Njen izbor je spoj tradicionalnih recepata i finih kreiranih kombinacija, mašte i eksperimenta sa proverenim i zdravim namernicama, začinima, voćem, orasima, makom, crnom čokoladom… Kako da prepoznamo i razvijemo zdrave ukuse pitali smo Natašu Anteljević Lešić dipl. ing. prehrambene tehnologije.

2017-AHA-PekaraMilos-2048px-NK-17 2017-AHA-PekaraMilos-2048px-NK-10
Zašto ste jedinstveni?

U naše proizvode unosimo ljubav prema jednom od najstarijih zanata i svi smo posvećeni poslu i istraživanju.
Po čemu se razlikujete od ostalih?

Trudimo se da sve naše proizvode razvijamo samostalno unutar kolektiva i da se pridržavamo tradicionalnog procesa proizvodnje, sa što manje učešća „aditiva”.

Kako dolazite do konstantnog kvaliteta Vaših proizvoda?

Jednostavno, pravilnim odabirom sirovina i kontinuitetom u njihovoj nabavci. Osim toga, što nikako ne treba zanemariti, neprestanom edukacijom zaposlenih u oblasti pekarstva.

Ko vrši edukaciju zaposlenih I na koji način se to izvodi?

Edukaciju u većini slučajeva izvodim ja, a gde nisam u mogućnosti to čine naši spoljni saradnici. Sve se odvija u našim maloprodajama i proizvodnim pogonima da bi zaposleni bili što bolje obučeni za pravovremeni početak proizvodnje novih proizvoda.
Čime se odlikuje lepeza Vaših proizvoda?

Pre svega, proizvodima za svačiji ukus. Osim palete specijalnih vrsta hleba, koje smo sami razvili, izdvojila bih slatki program, krofne, mafine i neizostavne tradicionalne kolače poput vanilica. Zatim, izdvojila bih program kvasnog I beskvasnog lisnatog testa, u narodu popularnog kao dansko pecivo. Klasičan pekarski program belih hlebova i belog peciva, kao i sve vrste poslastičarskih proizvoda. I da ne zaboravim, program bureka i tradicionalnih pita ispod sača.
Šta je ono što izdvaja Vaše hlebove?

Pre svega prednosti koje ti hlebovi pružaju u ishrani. Prvo, naš hleb od heljde jer se odlikuje izuzetno niskim sadržajem glutena i bogatstvom biljnih vlakana što u današnje vreme, kada se živi prebrzo, mnogo znači za obogaćivanje ishrane i naravno veliko prisustvo flavonoida kao prirodnih antioksidanasa. Drugi favorit – hleb od spelte, koja se kao jedna od najstarijih žitarica ponovo vraća na našu trpezu. Mi smo u dobrom balansu speltinog, integralnog pšeničnog i celog zrna spelte, napravili hleb bogat biljnim vlaknima koji nas vraća tradicionalnom ukusu hleba naših baka. I na kraju, ali ništa manje važan, beskvasni hleb. Sam naziv beskvasni možda nije najtačniji pošto se u njemu nalaze prirodni kvasci nastali fermentacijom brašna. Proizvodnja beskvasnog hleba je najstariji oblik pekarstva i mi kao proizvođači izuzetno smo ponosni što naši kupci to prepoznaju.

2017-AHA-PekaraMilos-2048px-NK-22

Foto: Nemanja Knežević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *