Nova lica

” Zoki i ja smo u radijskom braku” Una Senić

Provokativna. Nepredvidiva. Strastvena. Iskrena. Una Senić ima dva srednja imena – kundalini joga i pole dance učitelj. Dan počinje meditacijom u 4:30, a kad se na Play radiju, gde sa kolegom Zoranom Pajićem upali lampica „On air” sve brige prestaju. Naučila je da menja sebe, a ne svet i da se sadržajnim životom bori protiv svojih „demona”. U radijskom je „braku” sa Zokijem, dok to njenom suprugu Vuku i kćerki Srni ne smeta, jer znaju da je ona, iako multitaskuje, ipak prvo žena i mama.

IMG_0398
Koju predrasudu o Zoranu, koja vlada u javnosti, možete da nam „razbijete” kao neko ko deli prostor i vreme sa njim svakodnevno? S ozbirom na to da živimo u okruženju koje je sklono da etiketira ljude i puno je stereotipa, odavno sam prestala da se osvrćem na bilo kakve komentare. Da li zbog toga, ili činjenice da nismo (na svu sreću) u velikoj žiži javnosti, nisam upoznata sa bilo kakvim predrasudama koje vladaju u vezi sa Zokijem. Mogu samo da istaknem njegove proverene vrline i ono zbog čega ga cenim – izuzetno je dobar čovek, vredan, pažljiv i veliki džentlmen, može dosta da istrpi, ništa mu nije teško…

Vi ste instruktorka kundalini joge. Kako ste došli u kontakt sa ovom drevnom metodom isceljenja duše? Sa Kundalini jogom sam se susrela putem radija, jer sam u goste pozvala našu prvu KY učiteljicu, Danicu Cveković, kod koje sam počela da učim. Toliko mi se svidela energija, promena i napredak koji mi se dogodio, da sam poželela da i sama odem u Indiju i steknem još više znanja od najveće žive KY učiteljice Gurmukh. Plan je bio da teacher training pohađam isključivo zbog sebe, ali se logično rodila želja i velika podrška grupe i samih učitelja, da nastavimo da širimo ovo drevno znanje i tako pomognemo što većem broju ljudi. Zapravo, pravo učenje i napredovanje se dešava onda kada stečenom znanju počnete da podučavate druge.

Kada neko različitim veštinama kao što je ova radi na svom duhu, ali i duhu onih koji uče od njega, demoni koji postoje u svakoj ličnosti, sami beže. Sa kojim se još strahovima u svom svetu Vi i dalje borite? Strah je jedna od osnovih emocija koja nikom nije strana i od nje ne treba bežati. Trudim se da ostanem disciplinovana, da vežbam svakodnevno i na taj način steknem, održim i sačuvam ljubav i sigurnost, koji su najveći lek protiv tih „demona”.

Takođe, Vi svoju potrebu da potrošite nagomilanu energiju ispoljavate kroz „pole dance”. Zašto ta provokativna sportska disciplina još nije zaživela dovoljno u Srbiji i da li će ikada? Pole Dance Fitness Beograd, koji držim sa još dve drugarice postoji već šest godina i kao takav je prvi studio ovog tipa u Srbiji. Za to vreme se stav prema ovoj divnoj disciplini, zahtevnom sportu i senzualnoj umetnosti dosta promenio u Srbiji. Naše nekadašnje polaznice su otvorile svoje klubove, razvili su se različiti stilovi, a pole dance se više ne vezuje samo za mračne noćne klubove i žene sumnjivog morala. Naše polaznice, ali i instruktorke su lekarke, profesorke, filološkinje, frizerke, voditeljke, farmaceutkinje, sekretarice, advokatice, majke i ćerke, sestre i najbolje drugarice, ili one koje će to postati. Zajedno treniramo, družimo se i postajemo jedne drugima velika životna podrška. Napravile smo jedno jako i sigurno žensko jezgro i to je ono što je jače od bilo kakve predrasude.

Šta je najteže savladati u pole dance-u, a šta u kundalini jogi? Vežbanje pole dance-a je beskrajno, uvek postoje novi trikovi koje možete savladati. Prvo se uči statična šipka, da bi se lagano prešlo na rotirku. Postoji mnogo elemenata koje možete da zamišljate i sanjate o njima, ali i da odsanjane izvedete i dobijete ogromnu satisfakciju. Ipak, ono što je meni bilo najteže u vezi sa pole dance-om, jeste da pronađem sopstveni ritam, lagani, spori način kretanja. Zbog posla kojim se bavim uvek je od mene bilo očekivano da razmišljam brzo, da sam dinamična, u pokretu i energična, dok ste u pole dance-u okrenuti sebi, bez ogledala, plešete ispod ritma i pratite svoj unutrašnji, mirni, senzualni pokret i dovodite ga na površinu. Trebalo mi je dosta vremena da se usporim, umirim i setim sebe. To je nešto kao plesna meditacija. Što se Kundalini yoge tiče, najbitnija je disciplina, svakodnevna posvećenost, bez preskakanja dnevne prakse, ma šta da se dešava. Treba istrajati i pronaći vremena za vežbanje, meditaciju, jer jedino tako se postižu rezultati – DISCIPLINOM!

IMG_0345

Ostali deo intervju sa Unom, možete pročitati u štampanom izdanju Aha Magazina.

Foto: Edvard Nalbatjan

Tekst: Nina Radulović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *