Dobra hrana Wine club

Vinski put – Plantaže

 

FOTO-1_mini

JEDNA VINARIJA, ČITAVO PODNEBLJE

Vinski putevi, najčešće, obuhvataju staze i predele u određenom vinskom regionu. Retkost je, međutim, da čitavo jedno podneblje doživite u okviru samo jedne vinarske kuće, a upravo to vam omogućava specijalni program vinskog turizma „Vinski put”, koji organizuje vinarija 13. jul Plantaže.

U blizini Podgorice, pored Skadarskog jezera, gotovo u nedogled pružaju se redovi čokota vinove loze, koji na oko 23 kvadratna kilometra oblikuju jedan od najvećih i najlepših vinograda u Evropi – Ćemovsko polje.

Vinogradom gazduje kompanija 13. jul Plantaže i on je početna tačka Vinskog puta, koji će vas, u okviru različitih tematskih programa, voditi kroz podrume, vinoteke i restorane Plantaža – kroz autentičan svet mirisa i ukusa crnogorskog podneblja, određenog morem, planinama, jezerom, nepreglednim vinogradima i pejzažima slikanim suncem, vodom, kamenom i vinovom lozom koja rađa autentična crnogorska vina.

Iako je vinograd ogroman, posetiocima je omogućeno da ga obiđu u potpunosti, uz čašu penušavog vina i u laganoj vožnji turističkim vozom koji klizi kroz ovo vinogradarsko carstvo, u kojem se uzgaja preko 30 različitih sorti grožđa. Među njima svakako su najznačajnije autohtone crnogorske sorte vranac i krstač.

Prateći grožđe, posetioci će, uz stručne vodiče, dalje krenuti ka podrumima. U zavisnosti od odabranog programa, može se posetiti moderni podrum Ćemovsko polje ili najstarija riznica vina Plantaža – podrum Lješko polje, gde danas nastaju najbolja vina iz premijum segmenta i gde posetioci imaju privilegiju da probaju vina direktno iz bačvi i buradi, kao i neka od arhivskih vina koja se ovde pažljivo čuvaju. Ovde su nastala i vina iz serije Stari podrum, od kojih je poslednje (Cabernet Sauvignon 2012) dobilo ove godine zlatnu medalju na čuvenom Dekanterovom ocenjivanju u Londonu.

Poseban doživljaj predstavlja poseta podrumu Šipčanik koji je, po principu francuskih šatoa, smešten usred vinograda, ispod istoimenog brda, u istoj zemlji, u istom kamenu, iz kojeg se loza rađa. Podrum se nalazi na dubini većoj od 30 metara ispod zemlje. U obliku je zavojitog tunela, dugog 356 metara, prosečne širine 13,5 i visine 7 metara. U impresivnom prostoru, na 7.000 metara kvadratnih, vino se u drvenim sudovima neguje u idealnim uslovima. U drvenim buradima odležava i stari vise od dva miliona litara vina.

Degustaciona sala podruma, površine 200m² na raspolaganju je svim turistima i namernicima na putevima vina, koji ovde mogu da probaju sva vina Plantaža, ali i da uživaju u slaganju hrane i vina.

Desetine hiljada turista svake godine prođe ovim vinskim putem. Prepustite se i vi čudesnom svetu vina i gastronomije u nezaboravnim vinskim turama, birajući programe po sopstveniom ukusu.

Web sajt: https://www.plantaze.com/me/

FOTO-6_mini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *