Biznis & Finansije

Zalozi prijateljstva Švedske i Srbije

logo

Ambasada Švedske proslavila je Svetu Luciju, zimski praznik koji Šveđani obeležavaju u slavu sunčevog svetla tokom hladnih i mračnih zimskih dana. Uz hor koji je izveo tradicionalne švedske pesme, kolačiće od đumbira i kuvano vino (glögg), ambasada je u Kinoteci završila obeležavanje stogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije nazvane “Švedskosrpski100”.

Hor 2 Foto Zoran Petrovic

“Kada je reč o prijateljstvu, drago mi je da, iako naše dve zemlje možda nisu imale iste stavove o određenim temama, ovo prijateljstvo nikada nije bilo prekinuto. Prijateljstvo stvaraju pojedinci, a ova godišnjica nam je pružila odličnu priliku da se javno zahvalimo svim ljudima koji su doprineli razvoju odnosa između Švedske i Srbije” rekao je ambasador Švedske Jan Lundin i uručio je zaloge prijateljstva Maši Avramović (Filozofski fakultet, Odeljenje za pedagogiju i osnivač Centra za  kulturu dečjih prava C31) i Vladislavu Laliću (IKEA) kao istaknutim saradnicima u širenju prijateljskih švedsko-srpskih odnosa.

Ambasador Svedske Jan Lundin, Vladislav Lalic i Masa Avramovic FOTO Z.Petrovic

“Nije mogao da bude način da dočekamo kraj ove godine, nego da ostvarimo 25 godina dug cilj i vratimo kompaniju IKEA u Srbiju” rekao je Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj u kompaniji IKEA Jugoistočna Evropa. On je istakao da mu je priznanje posebna čast, kao i to što radi u jednoj od najuglednijih firmi na svetu i  jednom od simbola Švedske, a  u svojoj zemlji i sa svojim sugrađanima.

Maša Avramović je rekla: “Dobiti ovo priznanje velika čast, ali i podrška, ne samo meni, već i drugim mladim profesionalcima koji učestvuju u građenju društva u kome se uvažavaju prava deteta i ostvaruju prostori za aktivno učešće dece”. Ona je istakla da je njen rad, kako akademski, tako i na promociji dečje participacije, u velikoj meri oblikovan saradnjom sa kolegama iz Švedske i dijalogom između naše dve kulture.

Kao deo filmskog programa “Švedski kultni filmovi – Duh vremena” prikazan je i film “Mala noćna muzika” Ingmara Bergmana. Premijerno su izložene fotografije iz švedskog državnog arhiva koje prikazuju odnose Srbije i Švedske kroz minuli vek. Autor izložbe je švedski istoričar srpskog porekla Duško Topalović koji je ustupio fotografije da bi se i srpska javnost upoznala sa stogodišnjom diplomatskom saradnjom dve zemlje.

Jubilejom nazvanim “Švedskosrpski 100” obeležava se čitav vek neprekidnog prijateljstva, kao i početak drugog veka uspešne saradnje između Srbije i Švedske.

Video materijal: www.infobiro.tv

Fotografije: Zoran Petrovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *