Panna cotta sa kremom od limuna – Hleb i lale

.

U trećem srednje, baš negde u vreme kada jesen postane hladna i vetrovita, otkrila sam da sam gurman.

Uvek sam volela da jedem i uvek mi je bilo bitno šta ali tek kada sam par puta pobegla sa časa da bi u obližnjem italijanskom restoranu pojela panna cottu sa karamelom, i koja je tada koštala kao četiri moje užine, tada sam shvatila šta ću posebno obožavati da radim u životu- da jedem lepe stvari. Kasnije sam otkrila da volim i pripremam te lepe stvari, ne samo da jedem.

Kada god stigne kasna jesen uvek se prisetim tih srednjoškolskih dana i obavezno pripremim panna cottu. Često eksperimentišem sa prelivima ali mi je kombinacija sa limunovom kremom omijena.

Aha_okt-4_mini

Panna cotta sa kremom od limuna

Recept

Za osam panna cotta:

1 l mlečne slatke pavlake

100g šećera

1 mahuna vanile

oko 4 žličice želatina u prahu

90 ml hladne vode

Slatku pavlaku pomešajte sa šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu vanile. Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.

Ponovo zagrejte smešu.

Želatin primpremite po uputstvu sa kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte vrelom panna cottom. Mešajte da se sve lepo izmeša.

8 kalupa namažite suncokretovim uljem i izlijte u njih panna cottu.

Ostavite da se hladi minimum 8h.

Krema od limuna:

3 žumanca

Narendana korica 1 limuna

60 ml ceđenog limuna

6 kašika šećera (ili manje ako volite više kiselo)

1 kašika putera

Sok od 1 narandže

Šećer po želji

Pistaći za posipanje (sitno iseckan)

Žumanca, koricu limuna, limunov sok i šećer pomešajte u šerpici. Izmutite sve da se izmeša i zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 5-7 minuta.

Sklonite sa ringle i ubacite puter. Izmešajte dobro i prekrijte direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.

U šerpici zagrejte sok od narandže i dodajte malo šećera ako želite.

Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se ohladi.

Polako dodavajte kašike kreme limuna i polako mešajte dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti. Ostatak neiskorišćene kreme možete čuvati u frižideru par dana.

Hladne panna cotte prelijte kremom i pospite pistaćima pre služenja.

Aha_okt-2

Hleb i lale

Nevena Zelunka Cvjetić – fotograf i stilista hrane, autor bloga Hleb i lale.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>