Blog

Kako da ova godina bude vaša? – Ivana Gavrilović Stanković

Ako još uvek niste sastavili listu novogodišnjih želja, pravi je trenutak da se raspišete. Kraj godine i početak nove, često nas navode na to da se zapitamo da li smo zadovoljni svojim životom, zašto je važno svoditi određeni bilans, kakve su šanse da nešto što nam ne odgovara, konačno i promenimo, kako da zaokružimo određene stvari i situacije i već prvog januara budemo srećniji, ispunjeniji i rasterećeniji. Nova godina simbolično donosi novi početak, ali, složićete se, svaki dan može biti zgodna prilika za lepa poznanstva, prijatne ljude, pozitivne promene, uživanje u sitnicama, velike odluke, povratak sebi i sopstvenim željama.

ivana kolumna2

Verovatno  će mnogi od vas da se zamisle nad pretpostavkom da nije baš sve onako kako ste maštali, očekivali ili priželjkivali. Sigurno uviđate da nedostaju pojedine kockice kako bi se oblikovala slika idealnog života kome ste oduvek težili, po vašoj meri i u skladu sa vašim vrednostima, uverenjima, stavovima, razmišljanjima, osećanjima.

Poznato je da se novogodišnje odluke lako donose, a još lakše krše. Najčešće su planovi vezani za brzo mršavljenje, srećniji život i potragu za  pravom osobom. Oni vam pružaju nadu, entuzijazam, stvaralačku energiju, ali uzbuđenje brzo splasne jer vam neretko nedostaje motivacija. Suština je da poradite na sebi i svojim navikama i da manje korisne zamenite onim koje će raditi za vas u svakom trenutku. Zato bi bilo dobro da počnete sa manjim stvarima kako biste se trgli iz letargije.

Budite oprezni sa visokim zahtevima jer neminovno vode ka frustriranosti. Možda baš ovaj period treba iskoristiti da se zagledate u svoje želje, potrebe, snove i  preoblikujete ih u jasno definisane ciljeve, sa vremenskom odrednicom, koji će biti zapisani, doživljeni kroz čula, realni, dostižni, samo vaši, a ne nametnuti, i ono  što je najvažnije – merljivi.

Da li je nešto na vašoj listi tu zato što vi to stvarno želite ili zbog toga što to drugi očekuju od vas? Veoma je bitno da budete iskreni i pošteni prema sebi. Za početak, odaberite različite aspekte svog života, kao što su porodica, posao, hobi, zdravlje, prijateljstva ili finansije i rasporedite ih po kriterijumu koliko ste zadovoljni u svakoj od tih oblasti; šta bi to moglo biti bolje, a potom otkrijte i razloge zbog kojih stvari u nekoj sferi ne funkcionišu onako kako mislite da bi trebalo. Imajući na umu postavljanje kriterijuma, odredite po jedan motivišući cilj za svaku oblast. Možda je to neki hobi koji ste zanemarili zbog obaveza, konstruktivno druženje sa porodicom posle završenog radnog vremena, odavno isplanirani susret sa starim prijateljima ili odluka da u novoj godini počnete da štedite, promenite posao ili životno okruženje.

Trebalo bi da se zapitate zašto vam je važno da ostvarite određeni cilj, gde ste sada i šta vas u ovom trenutku sprečava da to postignete; koji mali ali važan korak možete da preduzmete svakog dana na putu njegovog ostvarenja; kakve  sposobnosti i resurse već posedujete, a šta vam je još neophodno, i na kraju – na koji način ćete znati da ste stigli na cilj.Zapamtite, često ciljeve postavljamo u zoni gde je sve dobro, a svesno zaobilazimo one u kojima je veliki prostor za napredak. Upravo u njima možemo otkriti sve svoje potencijale, vrline, veštine – zato, neka ova godina bude godina izazova, novina i stvaranja. Neka bude samo vaša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *