Lični razvoj

Otvorene edukacije za nastup u medijima

.

Diplomirana novinarka i master komunikologije Nina Radulović održala je protekle nedelje predavanje o veštinama nastupa u medijima, na poziv Visoke škole modernog biznisa u Beogradu (www.mbs.edu.rs) pred više od 5o studentata i profesora ove visokoškolske ustanove. Budući ekonomisti i marketinški stručnjaci sa velikim interesovanjem pratili su dvosatno predavanje o veštinama i alatkama, za artikulisan, strukturisan, ciljan nastup, oslobođen straha. Vežbama, kroz mnogo primera iz svoje desetogodišnje prakse rada na televiziji ali i u štampanim medijima, Nina je studentima predočila da iako mnogi veruju da je za javni nastup potrebna prirodna predispozicija i dar, svako ko želi da unapredi svoje veštine i savlada prirodni strah od javnog nastupa može da to učini vežbom i alatima savremenog PR stručnjaka.

_M1A6770

Od trenutka kada se rodimo, do priredbi u školi, polaganja ispita ili razgovora za posao, potreba za oslobađanjem od treme pri javnom nastupanju, prati nas i u svakodnevnim aktivnostima i poželjno je da ovim veštinama ovladaju  svi koji žele da podspeše svoje poslovanje, imidž ili međuljudske odnose u modernom dobu. Svedoci smo ne tako retke pojave, da mnogi ugledni profesori ili stručnjaci imaju problem kada javno izlažu pred auditorijumom koji nije iz njima poznatog, okruženja, čime lišavaju javnost veoma korisnih saveta, saznanja, istraživanja, što je pokrenulo dodatnu raspravu o poreklu straha koji osećamo kada nešto javno branimo. Jedna od tema koje su se nametnule kao posledica dijaloga i diskusije o prirodi medija na kojima se nastupa, jeste i medijska pismenost naše publike, kao i činjenica da se uredničke politike danas mahom baziraju na izboru sadržaja koji podilazi lošem ukusu konzumenata. Dužnost i obaveza akademske javnosti je da javno izlaže u medijskoj sferi i da se ne povlači pod uticajem trendova, agresivnih, spinovanih poruka koji imaju za cilj manipulaciju a ne edukaciju javnosti.

_M1A6757Ovo je samo prvo u nizu predavanja koje će biti održano u vezi sa srodnim temama na Visokoj školi modernog biznisa i njegovim ispostavama širom Srbije.

Naredno predavanje Nina Radulović održaće u Zrenjaninu u prostorijama Poljoprivredne škole 3. februara sa početkom u 15h.

Foto: Arhiva Visoke škole modernog biznisa / Tekst: Redakcija Aha magazina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *