Gradski vodič

Mina Radović izložba “Rez” – Muzej primenjenih umetnosti u Beogradu

U Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, 14. Februara u 19 časova otvara se izložba Mine Radović pod nazivom REZ. Ovaj interaktivni video rad deo je njenog umetničkog doktorskog projekta u kome se bavi telom u savremenoj kulturi koje je izloženo stalnim pritiscima i promenama identiteta. Rez je metafora civilizacije kojoj je montaža osnovno sredstvo proizvodnje nove realnosti. Mina Radović istražuje sudbinu pojedinca koji je podvrgnut kontroli koja dolazi iz kulturnog ili ideološkog obrasca.  U njoj čovek postaje više korisnik nego vlasnik sopstvenog tela.

FullSizeRender

Telo postaje medijum, kaže Mina Radović kroz koji se utiskuju različiti zahtevi tržišta zato se ono neprestano redefiniše i traži između stvarnosti i fikcije ili među različitim fikcijama.

“U svom umetničkom radu pokušala sam da pratim kako se kroz različitu vizuelnu artikulaciju, identitet formira, transformiše i deformiše. Rez je samo metafora onoga što se telu dešava spolja, ali i iznutra. Jer,  u savremenom dobu, ključni ideolog je dzajner koji određuje i prodaje obrasce života – od načina kako će pojedinac da misli, kako će da se ponaša, šta će da oseća, kako će da se leči, šta će da jede, voli, kako će da izgleda,  koga će politički da podržava. Estetska intervencija na telu u mom video radu samo je primer onoga što se dešava sa čovekom u savremenoj kulturi”.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Davić, profesor Akademije umetnosti iz Novog Sada i Marko Lađušić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *