Kreativan prostor

Prolećna šetnja kroz čarobne parkove evropske prestonice

„U svakoj stvari u prirodi ima nešto veličanstveno.“ – Aristotel

petit-sablon-1138465

Veliki umovi poput Čarlsa DarvinaFridriha NičeaAristotela i Ernesta Hemingveja su bili  pasionirani šetači. Pridružite se ovoj veličanstvenoj družini i prošetajte čarobnim parkovima evropske prestonice.

Park Bois de la Cambre

Ispijanje kafice na terasi restorana koji se nalazi na jezeru u obliku srca, može biti jedan od najprijatnijih načina da provedete dan u srcu Evrope.  Zanimljiva činjenica, koja će posebno obradovati pasionirane šetače, je ta da ovaj prostrani park lagano prelazi u Sonijsku šumu – nepregledno prostranstvo bukve.

Park Tenbosch

Uprkos relativno maloj veličini, ovaj park ima dugu istoriju i mnogo skrivenih iznenađenja za posetioce.  Iako je to danas javni park, nekada je predstavljao prekrasnu dendrološku baštu u vlasništvu bogatog botaničara Semeta.  Savršeno je mesto za zabavu sa decom, piknik ili mirno popodne uz knjigu.

brussels-583885

Vrtovi opatije La Cambre (Gardens of La Cambre Abbey)

Na samo nekoliko koraka od Ikseles jezera, nalaze se zidovima ograđeni vrtovi nekadašnje opatije.  Od 18. veka, vrtovi se sastoje od pet uzastopnih terasa – zelenih, urednih i simetričnih, inspirisanih klasičnim francuskim stilom.  U donjem delu se nalazi ribnjak okružen cvetnim površinama, čestarima i klupicama. Sa gornjeg dela se pruža veličanstven pogled na park, ribnjak i opatiju.  Putovanje kroz ovaj park budi maštu i vodi u neko drugo vreme.

Park Royal

Ovo je najzabavniji park u Briselu jer se u njemu održavaju razni događaji, festivali, koncerti, kao i nacionalni dan Belgije.  Najveći je javni park u centru Brisela, tako da ga zaista ne možete zaobići. Nalazi se prekoputa Kraljeve Palate pa je uvek pun turista, slučajnih prolaznika i ljudi koji džogiraju ili odmaraju na travi.

035

Park Leopold

Mali, ali prekrasan zeleni prostor u evropskoj četvrti, *ako je ovo zvaničan naziv dela grada, onda treba velikim početnim slovom  napisati savršeno je mesto za opuštanje i uživanje u pogledu na jezero prepuno labudova.  U ovom parku se nalaze i biblioteka, škola, muzej i tereni za fudbal, košarku i stoni tenis.  Vi izaberite! A ako ogladnite, prošetajte se do Antoanove kuće (Maison Antoine) po najbolji pomfrit u gradu.

Park Cinquantenaire

Kralj Leopold II je izgradio ovaj park u slavu 50-godišnjeg postojanja belgijskog naroda i njegove monarhije.  Sa tri veličanstvena muzeja, visokim drvećem, prelepom fontanom i nezaobilaznim kombijem sa vaflama, Cinquantenaire je raj za šetnju, piknik, sunčanje i uživanje. Zapravo, ovaj park je mnogo više od mesta za sunčanje i uživanje, to je obeležje Brisela.

Tekst: Ana Stambolić

Za vaš lični, čarobni park pobrinuće se Rasadnik Pavlović.
065/500-76-69

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *