Gde ići?

Predstavljen program 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS

Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće.Govornici BELDOCS

 Mladen Vušurović, osnivač i direktor festivala izjavio je ovim povodom:IMG_0590

“Beldocs se nastavlja, vođen velikom ambicijom, za novu viziju u ovih novih narednih 10 godina. Selektori su vredno radili nekoliko meseci, pogledali mnogo filmova, da bismo izabrali 98 filmova u 14 programa koji će biti prikazani na festivalu.“

Selektori ovogodišnjeg Beldocsa Marko Grba Singh i Igor Stanojević, pobrinuli su se za stilsku i tematsku raznovrsnost.

Predstavljajući programe ovogodišnjeg Festivala, Marko Grba Singh je izjavio sledeće:

“Međunarodni takmičarski program odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i savršen balans između velikih, dokazanih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih, mladih debitanata.

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma 4 years in 10 minutes (Mladen Kovačević),  čija se svetska premijera željno iščekuje naredne nedelje na festivalu Visions du reel u Nionu.

Marija Vukić, urednik programa Beldocs Human Rights, ističe da se ovim programom, Festival pridružuje obeležavanju 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima.

“Shodno programskoj koncepciji, selektovali smo filmove koji tretiraju teme kao što su genocid, trgovina ljudima i smrtna kazna. Pored filmskih projekcija i razgovora sa autorima nakon prikazivanja filmova, organizovacemo i 3 moderirane panel diskusije na gore navedene teme. Osnovni cilj ovog programa je da podstakne javnost na promišljanje, na zauzimanje kritičkog stava i spremnost pojedinca i drustva da zločin protiv čovečnosti prepozna i na njega reaguje.“

Đorđe Marković, reditelj filma “Poslednja avantura Kaktus Bate”, čiji film svečano otvara festival u Sava centru 7. maja, sa filmom Slatko od Ništa, Borisa Mitića, ovom prilikom je izjavio:

“Izuzetno mi je drago da će moj film Poslednja avantura Kaktus Bate zajedno sa Borisovim otvoriti Beldocs festival”,  izjavio je tim povodom Đorđe Marković, autor ovog ostvarenja.

https://www.facebook.com/beldocsfest/?ref=br_rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *