Gde ići?

Otvaranje izložbe Pogled izbliza / atelje Paje Jovanovića

Povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda u ponedeljak, 15.oktobra, u 19 časova, u Muzeju Paje Jovanovića biće otvorena izložba Pogled izbliza, Atelje Paje  Jovanovića. Autor izložbe je Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda.

Paja Jovanovic, Umetnik i model, Muzej grada Beograda
Na otvaranju izložbe prisutne će pozdraviti direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, zatim će se u ime Sekreterijata za kulturu grada Beograda obratiti Milan Lazović, podsekretar sekreterijata za kulturu grada Beograda, a izložbu će otvoriti Petar Petrović, muzejski savetnik Narodnog Muzeja u Beogradu.

Paja Jovanovic, Muni kao srednjovekovna vladarka, Muzej grada Beograda

Izložba je posvećena oživlajvanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952.godine. Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početkom 20. veka. Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji, a njegova rekonstrukcija savremenoj publici omogućava “pogled izbliza “ u Pajin svet slika i ličnih predmeta.

Iz kolekcije oruzja Paje Jovanovica, Muzej grada BeogradaIndeks Paje Jovanovica Bec 1878, Muzej grada BeogradaDiploma udruzenja francuskih umetnika, Pariz 1906, Muzej grada Beograda

Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti , slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima , ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima.

Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekreterijat za kulturu grada Beograda.

Izložba Pogled izbliza, Atelje Paje Jovanovića trajaće do 26 . januara 2019.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *