Biznis & Finansije

AMERIČKA VLADA PREPOZNALA JE POTENCIJAL DEVET MLADIH LJUDI IZ ZEMALJA BIVŠE JUGOSLAVIJE

Iako mnogi mladi odlaze iz zemalja Zapadnog Balkana, ima i onih koji ostaju da se bore za bolje sutra.

(22.11.2018.) Američka vlada i German Marshal Fond već treću godinu implementiraju YTILI https://share.america.gov/ytili/. To je program koji za cilj ima povezivanje 70 mladih inovativnih lidera iz Evrope i Evroazije sa biznisima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnovna ideja programa jeste da su upravo preduzetnici ti koji razvijaju ekonomiju država, stvaraju novu vrednost, nova radna mesta, sigurnost širom Evrope. Istovremeno brojne su prepreke sa kojim se preduzetnici suočavaju prilikom osnivanja i razvoja biznisa. YTILI program preduzetnike osnažuje kako bi prevazišli ove prepreke, a mnogi od njih i poslovali u SAD.

Među brojnim preduzetnicima, našlo se i devetero mladih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, BJR Makedonije, Slovenije i Srbije. Ovi mladi talenti su su se međusobno povezali, a neki su već započeli i zajedničke projekte.

IMG_2397

IMG_2356

Čime se bave? Irma Zulić i Maja Miljević su iz Bosne i Hercegovine. Maja je vlasnica biznisa „Zdrava logika“ koji okuplja organske proizvođače u BiH, a Irma je osnivačica onlajn magazina o gastronomiji „Chakula“.Daša Runić je stručnjak za marketing iz Srbije i vlasnica kompanije „The Social Formula“.

Ivo Rašović iz Crne Gore kroz svoj biznis „WonderKid“ pomaže mladim sportašima da pronađu svoj naredni angažman.

Marin i Luka su iz Hrvatske. Marin Trošelj je pravi šampion nove generacije te kroz svoj biznis „STEMI“ omogućava deci da uče o robotici kroz igru. Luka Ciganek je osnivač internet platforme „Gaming Battle Ground“ za igranje onlajn igara.

Marko Georgievski u Makedoniji mladim ljudima pomaže u osnivanju i razvoju vlastitih biznisa putem organizacije „Start-up Academy“.

Sabina Grizančić je žena u svetu automobila. Njena kompanija „Pandaslon“ radi restauraciju starih automobila. Miha Rajh je i pronalazač i preduzetnik. Njegova kompanija „PharSol“ posluje u oblasti farmacije. Sabina i Miha su iz Slovenije.

Ono što je zajedničko za ove mlade ljude jeste da prkose statistici koja kaže da je nezaposlenost mladih 62,8% u BiH, 40,5% u Crnoj Gori, 24,5% u Hrvatskoj, u BJR Makedoniji 53,9%, u Sloveniji 25,7% i u Srbiji 31,2%.

Konkurs za sledeću generaciju YTILI programa objavljen je 14. novembra 2018. godine na YTILI Fejsbuk stranici. Poziv je otvoren za sve osobe koje imaju svoj biznis, i zmeđu 23 – 35 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *