Film Gde ići? Nekategorizovano Umetnost

Omaž Žanu Rušu u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda, u saradnji sa Francuskim institutom i Ateljeom Varan iz Pariza, sa velikim zadovoljstvom predstavlja dvodnevni omaž velikom francuskom sineasti Žanu Rušu (Jean Rouch), jednom od pokretača francuskog novog talasa i rodonačelniku cinéma vérité filmskog pravca.


U petak, 1. februara biće prikazano ostvarenje „Ja Crnac“ (Moi, un noir, 1958, 73′), film međaš, kako u celokupnom opusu Žana Ruša, tako i u istoriji svetske kinematografije.

U subotu, 02. februara održaće se predavanje sa temom: „Zašto ne? Filmovi Žana Ruša“. Predavač je Žan Noel Kristijani (Jean-Noël Cristiani), Rušov učenik i jedan od osnivača njegove filmske škole. Predavanje će biti na francuskom uz simultani prevod na srpski. 

Oba dana program se odražava u Tribinskoj sali Doma omladine sa početkom u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Ovaj program predstavlja i svojevrsnu najavu predstojećeg 66. Martovskog filmskog festivala – Beogradskog festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održan od 27. do 31. marta 2019. godine. Podsećamo da je konkurs za prijave filmova na 66. Martovski festival otvoren do 20. februara 2019. godine, a prijave se vrše preko sajta festivala.

Žan Ruš je bio jedinstveni glas celokupne intelektualne Evrope, koji se borio za drugačije poimanje celokupnog Afričkog kontinenta, kako njegovih lepota, tako i svih problema. On je tvorac i rodonačelnik antropološkog filma, koji je nikao kao plod njegove ogromne ljubavi prema Africi. Najveći doprinos filmu dao je u stvaranju jednog potpuno novog pravca u dokumentarnom filmu, u stvaranju cinéma vérité stila, koji je kasnije patentiran i u igranoj filmskoj strukturi. Prvi je započeo brisanje granice između dokumentarnog i igranog filma, a odjeci njegovog rada traju i dan danas u savremnoj svetskoj kinematografiji.

Pozivamo sve filmske stvaraoce, studente filmskih akademija, ali i humanističkih nauka, kao i najširu publiku, da ne propuste ovu priliku i budu deo jedinstvenog događaja, koji se širom sveta održava u sklopu sećanja na važnost dela Žana Ruša, kroz niz konferencija, predavanja i retrospektiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *