Muzika

Novi album Uroša Spasojevića nakon premijere na 34. Beogradskom džez festivalu

Nakon premijere u okviru programa „Serbian showcase“ na završnoj večeri 34. Beogradskog džez festivala u oktobru 2018, novi album valjevskog basiste i kompozitora Uroša Spasojevića „V“ objavljen je za norveški AMP Music & Records.

U dosadašnjoj karijeri Spasojević je objavio pet albuma, a promociju albuma “Story on bass” (2015) i “Third View” (2016) preuzela je američka produkcija AbstractLogix. U Norveškoj je snimio duo sa valjevskim pijanistom Bojanom Marjanovićem.

Uroš Spasojević, Foto Aleksandar Avramović

„Muzika na albumu ima atmosferu muzike za film, film koji nikada neće biti snimljen, i inspirisana je muzikom norveškog pijaniste i kompozitora Ketila Bjornstada. Cilj je bio da naš neobičan duo bas gitare i klavira stvori osećaj tenzije između kontrasta i komplementarnosti dva instrumenta, kao i da album bude konceptualan, pa smo strogo vodili računa o svim detaljima, posebno obraćajući pažnju na elemente simobolizma.“, ističe Spasojević

Uroš Spasojević je u celosti komponovao album „V“ posvećen ideji da bas gitara može biti vodeći melodijski solo instrument. Kao autor stremi jednostavnosti, iskrenosti i originalnosti. Bojan Marjanović je pijanista višestrukih sposobnosti i interesovanja, koja obuhvataju širok dijapazon od klasične muzike do improvizacione muzike i savremenog džeza. Ovo je njihov prvi zajednički album u kojem nastupaju kao duo.

Putem ovog linka možete poslušati duetsku pesmu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *