Gde ići?

Novi ciklus tribina u Domu omladine Beograda: “Samo nam je bliskost potrebna”

Dom omladine Beograda u saradnji sa Nacionalnom Asocijacijom za Transakcionu analizu (NATAS) od februara pokreće novi ciklus tribina, pod nazivom “SAMO NAM JE BLISKOST POTREBNA”. 

U eri sve ubrzanijeg otuđenja čoveka od drugih ljudi, sveta oko sebe i sebe samog, glad za bliskošću sve je evidentnija. Paradoks potrebe za nečim, čega se istovremeno i dragovoljno sami odričemo.

Prva tema kojom ćemo se baviti je “Kapacitet za bliskost i onkološki pacijenti” o kojoj će govoriti Sandra Bijelac, psihoterapeut i psihoonkolog. Tribina se održava u sredu, 13. februara od 19 časova u sali Amerikana Doma omadine, a razgovor će moderirati Marija Joksimović, potpredsednica NATAS-a (Nacionalna asocijacija za Transakcionu analizu).
Tribina ima za cilj da probudi svest o važnosti preventive u sprečavanju daljeg porasta broja obolelih od onkoloških bolesti.

SAMO NAM JE BLISKOST POTREBNA

Gde je u našim životima mesto za ljubav i da li ovaj pojam u post moderni dobija svoj novi smisao i određenje? Prirodni i urođeni potencijali čoveka za komunikacijom, povezivanjem sa drugima i ljubavlju, gube na svojoj potentnosti i čini se, niko zbog toga ne može biti srećan. Ako želimo da svet, država i grad u kome živimo, izgleda lepše i uređenije, neophodno je da počnemo od sređivanja sopstvene kuće i dvorišta. Isto je i sa mogućnošću popravljanja atmosfere u svetu i društvu u kome živimo. Moramo poći od rada na sebi.

Na Harvardu su se sprovodile dve dugoročne studije, tokom 75 godina. Pitali su 724 osobe šta za njih znači sreća. Zaključci otprilike glase ovako: dobri odnosi doprinose da budemo srećniji i zdraviji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *